Kereslet és találat – Whispering Angel 2022

Tudta-e Ön, hogy az LVMH mindent felzabál? Nemcsak a Rogán-klán batyu, bugyelláris és koffer beszállítói, de övék a Ruinart, a Krug, a Veuve Clicquot, a Mercier, a Dom Pérignon és persze a Moët-Henessy, hogy csak Champagne-on belül szemezgessünk. 2019-ben pedig a Chateau d’Esclans-ba is bevásárolták magukat. Hogy a luxusipar mekkora biznisz, arra nem kell jobb bizonyíték, mint hogy a leggazdagabb férfi és a leggazdagabb nő vagyona egyaránt innen származik. Ezzel egyúttal azt is bebizonyítottuk, hogy a fényűzés a franciák felségterülete, hiszen mindketten franciák.

Az LVMH egyébként nem csak a Chateau d’Esclans-ban lett többségi tulajdonos, ha már Provence-ban jártak, bekebelezték a Minuty-t és a Galoupét is (úgy látszik, hogy borban a provence-i rozé és a champagne-i champagne a húzóágazatok). Nem tudom, hogy a befektetők a borászati munkába mennyire szólnak bele, de a számomra legörömtelibb folyamat, a Whispering Angel kivezetése a tölgyerdőből zavartalanul folytatódik. Ami azt illeti, egyetlen korábbi évjárat sem tetszett annyira, mint ez a mostani. Még az árról kellene valami lelkesítőt mondanom, de más nem jut eszembe, mint hogy megszoktuk. És hát egyetlen jegyzett provanszi sem lényegesen olcsóbb. (Időközben Tokaj, a nagy a felzárkózó is megkezdte a felzárkózást.)

Van néhány olyan bor, aminek híre, neve, minősége és nem utolsósorban a palack megjelenése kihozza belőlem Pavlov kutyáját. Most egy buli apropóján még egy Rock Angellel rásegítettünk a klasszikus kondícionálásra.

Chateau d’Esclans Whispering Angel 2022

Tipikus, kerek, finom, eleven, friss. A fa – vagy seprőntartás – minimális. Kóstolva, szagolva őszibarack minden árnyalatban. Az érett gyümölcs édességét és szaftosságát a korty közepén barackmagos fanyarság és szárazság váltja fel, ahogy a lecsengés felé tartunk. Abszolút profi munka, sehol nem bicsaklik, nyaklik, rezeg vagy zörög. Vonzó és elegáns bor.

8 pont és 9950 Ft.

Chateau d’Esclans Rock Angel 2021

Van ez az Elizabeth Gabay által propagált teória, hogy a jó rozénak jót tesz pár év érlelés. Nekem eddig ahányszor módomban állt kifutott évjáratot frissel összehasonlítani, mindig a friss tetszett jobban, de most egy percig sem aggódtam, hogy ez a Rock Angel csalódást okozhat. És nem is okozott, mégis a Whispering Angelt ittam – pardon, kóstoltam – szívesebben. A Rock Angel nagyobb, teltebb, krémesebb, strukturáltabb. Vakon talán északróni fehérnek (viognier vagy roussane) gondolnám. Citrusos, narancsos, rebarbarás, levendulás, mandulás aromatika. A luxus rozé tankönyvi példája, de a Whispering Angel virgoncabb, fedetlenebb, nyári hőségben üdítőbb.

8 pont és 16.500 Ft.