Hány pohár kell a boldogsághoz?  

Szenvedés nélkül akar fogyni? Felejtse el a koplalást, felejtse el az izzadást, új formulánkkal akkor is leolvad a háj, ha egész nap ágyban fekszik és cicás videókat pörget a telóján. Nekem a spórolási trükkökről mindig valami hasonló jut eszembe, noha nyilvánvaló, hogy minden elterjedt találmány okos megoldást jelent valamilyen problémára, azaz egy energiaigényes, fárasztó vagy hosszadalmas folyamat leváltását gyorsabb, egyszerűbb, végső soron olcsóbbra. No, de mi a legolcsóbb megoldás a borospohár flottilla kiváltására?

Az örökzöld kérdés Jancis Robinson telefondoktoros megainterjújában is felmerült. A Financial Times olvasói által feltett 121 kérdés közül a 69-ik így hangzik: „Egy borrajongónak minimum hány különböző pohárra van szüksége?” És a válasz: „Csak egyre. Soha nem értettem, hogy mi a logika abban, hogy a fehérbort kisebb pohárba öntsük, mint a vöröset, és arról sem győztek meg, hogy minden borhoz más fajta pohárra lenne szükség.”

Ha én lettem volna a szerkesztő, akkor a 20-ik kérdést biztosan a 69-ik mellé teszem, sőt, már oda is tettem. Tehát a 20-ik kérdés: „Tud ajánlani egy jó általános borospoharat?”. A válasz: Ikea DYRGRIP Red Wine Glass. Ha valaki lusta lenne kattintani, igen, itthon is kapható, 1500 forint darabja.

Én is sokszor vettem már kézbe ikeás és nem-ikeás, olcsó, ám jó formájúnak látszó poharakat. De mindig gyorsan vissza is tettem őket a polcra, mivel az anyagvastagság, a megformálás minősége látványosan elmaradt a saját poharaimtól. Az etalon számomra továbbra is az eredeti Zalto – megérne egy misét, hogy Kurt Zalto hogyan veszítette el a nevét és az eredeti dizájnt -, más kérdés, hogy a saját Zalto-poharaimat évek óta nem használom – túl nagy, túl sok bort kell beleönteni, hogy működjön, túl drága, túlságosan féltem. Nálam a Schott Zwiesel Sauvignon Blanc Pure lett a sztenderd, és igen, szerintem is elég egy pohár, bár pezsgőhöz azért nem árt egy második (én a Schott Zwiesel Finesse-nél horgonyoztam le).

(Tényleg csak zárójelben: elképesztő, hogy Kurt Zalto forradalmi dizájnját  szemrebbenés nélkül, és láthatóan büntetlenül, másolta le a Spiegelau, hogy aztán harmadáron árulja ránézésre ugyanazt.)

[A kép forrása: https://josephinen.com/pages/about]