Lecsaptak a L’ecsóban

Amikor 300 ezer palack van a pincédben, 83 tételnyi eltérés kerekítési hibának tűnhet. De amikor a leltárhiány Romanée-Conti kaliberű borokból áll össze, akkor azonnal tárcsázod a rendőrséget. A párizsi La Tour d’Argent étterem pontosan ebben a helyzetben találta magát – a hiány becsült értéke 1,5 millió euró. Soha nem jártam a La Tour d’Argent-ben és nem valószínű, hogy valaha kitolják elém zsúrkocsin a nyolckilós borlapot, a helyszín valamennyire mégis ismerős, mivel én is láttam a Pixar Ratatouille, azaz magyarosan L’ecsó című rajzfilmjét.

Az étterem teljeskörű felújításon esett át és a 15 hónapig tartó munkálatok után tavaly augusztusban nyitott meg újra. A legértékesebb borokat egy páncélteremben tárolják, ahová még a főpohárnoknak sincs szabad bejárása. Ezek után nem meglepő, hogy erőszakos behatolásnak nincs nyoma, azaz nagy valószínűséggel alkalom szülte a tolvajt. És értő tolvajok lehettek, hiszen az egy palackra jutó átlagérték 7 millió forint (Romanée-Contikkal persze könnyű felfelé húzni az átlagot, minden idők legdrágább bora egy 1945-ös Romanée-Conti, ami 482 ezer euróért kelt el egy 2018-as árverésen). Amennyiben csak a vasárnapi ebédhez akartak jobb borokat inni, akkor a küldetés valószínűleg sikerrel járt, de ha alantas haszonszerzés vezérelte őket, akkor az értékesítésbe még beletörhet a bicskájuk, mivel a palackok számozottak.

A Pixarnál már biztosan hegyezik a ceruzát: akik el tudták adni a világnak, hogy egy luxusétteremben patkány a séf, azoknak ujjgyakorlat lesz Clouseau felügyelőt reaktiválni, ráadásul a rózsaszín párduc nagyságrendekkel fotogénebb, mint szegény Remy.

[A képet innen metszettem.]