Legjobb vételek – 2023 nyár/ősz

4000 az új 2500. Az árakat mintha egy tornádó kapta volna fel, a felsőkategóriás vörösek áttörték a tízezer forintos üvegplafont, a középkategóriás vörösek pedig benyomultak az üresen maradt résbe. Miközben itthon beragadtak a 430 forintos euróhoz igazított árak, a szteroidinjekciókkal újraélesztett forint erősödésének köszönhetően megint érdemes lett külföldről rendelni. Németországban a legjobb pincék birtokrizlingjei 3500 és 4500 forint között mozognak, tisztességes champagne-okat vásárolhatunk 10 ezer forint alatt. Nehéz ebben a viharzónában tisztán látni. Mi megpróbáltuk és szerintünk ezek mind olyan borok, amelyek áron felül teljesítenek.

Fehérek

Nyári Ödön Olaszrizling Folyóbor 2021

2021-ben a chardonnay belefulladt az alkoholba, így kedvenc magyar UFO-mból – kétliteres folyóbor koronazárral – csak az olaszrizlinget tudom tiszta szívvel ajánlani. Illatos, zamatos, a fajtát, a termőhelyet és a forró nyarakat egyaránt felidéző bor. A titok talán csak annyi, hogy jó helyen, jó szőlőt lelkiismeretesen művelnek és a pincében nem bűvészkednek. 2300 Ft, ami 0,75-ös palackra átszámolva 860 forint és nem ez a bor legnagyobb érdeme. (AM)

Kősziklás Rizlingszilváni 2022

Sajnos, ez most csak egy nyom, ami általában a Kősziklás-borokhoz vezet, mivel a Rizlingszilváni nem sokkal a hozsannázásunkat követően, felszívódott. Van más: olaszrizling, furmint, hárslevelű, királyleányka, sauvignon blanc, cserszegi fűszeres – mindegyik 5-6 euró. (AM)

Pannonhalmi Főapátság Tricollis fehér 2022

Éveken át észre sem vettem. Bármilyen is volt korábban, a mostani egy okosan megszerkesztett és hibátlanul kivitelezett olasz- és rajnai rizling alapú házasítás traminivel és pinot blanc-val ízesítve. Tiszta, friss, egyenes, zamatos. Mint egy frissen sült almás rétes. Déltirolban sem szégyellnék. 2990 Ft. (AM)

Gizella Pince Tokaji Cuvée 2021

Még öt évvel ezelőtt sem fogadtam volna arra, hogy Tokajban, furmintból – vagy hárslevelűből – készülhet ilyen bor. Intenzív, német rieslingeket idézően áttetsző, gyümölcsös, eleven, koncentrált és izgalmas. Mer a szőlőre támaszkodni, és a szőlő nem hagyja cserben. Merőben új dizájn, mégis furmint, mégis hárslevelű és tokaji. Nagyon jó ízléssel, mesterien kivitelezett koncepció. 3450 Ft. (AM)

Villa Tolnay Sauvignon Blanc 2022

Intenzív, ízes, üdít, feldob. A fajtától megszokott vágott fű, a bodzaszörp, a kandúrhúgy és a maracuja helyett a hagyományos magyar gyümölcsöskert fajtaválasztéka felé tendál: sárgaalma, zöldalma, őszibarack. A korty szaftos, viszonylag telt, jól kitöltött és minden zugában zamatos. Finom, élő, üdítő fehérbor, a tipikus magyar sauvignon blanc-nál kezesebb, kerekebb, harmonikusabb. 4000 Ft (AM)

Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2022

Optimálisan érett szőlőből, biztos kézzel elkészített, sem nem savanyú, sem nem édes, az árkategóriájának megfelelő német rieslingek átlagszínvonalát elérő bor. Díszítőjegyei alapvetően a citrusos vonalon mozognak, szőlővel, sárgaalmahéjjal és zöld őszibarackkal kiegészülve. Kóstolva közepesen testes, friss, lendületes, vibráló savakkal, tiszta ízekkel, enyhén cseres és fanyar lecsengéssel. 4000 Ft. (AM)

Kristinus Analóg 2021

Ajánlónk történetének első natúrbora. A naturista köménymagnak talán nem elég radikális, aki viszont először csak a lábujját akarja belemártani az alacsonykénes újhullámba, mielőtt fejest ugrana, tökéletes tesztalany. Intenzív, izgalmas, illatosnak mondható illat, rétegzett textúra, komplex savak. Oltja a szomjat, jól iható és jó ízű (grapefruit és gyömbér), határozottan sós lecsengéssel. 4290 Ft (AM)

Casa Rojo Gabacha Sauvignon Blanc 2022

A gyümölcsbomba tankönyvi példája. Gyönyörű illat (körte, ananász, mézdinnye), nagy, kerek korty, illesztési hézagok nélkül. Friss ez is, de ami magára vonja a figyelmet – a finomságon túl -, az a fiatal sauvignon blanc-oknál szokatlan harmónia. Gömbölyű. 7 pont és 4990 forint.

Rozék, sillerek

Kislaki Pirosbor 2022

Etalon siller. Gazdagon gyümölcsös, áradó illat, nem rozés, nem vörösboros, meggyes, koktélcseresznyés jegyekkel. A korty lédús és kerek, kellemesen lendületes, csipetnyi CO2, érintésnyi tannin támogatja, minden a helyén. Csupa kellem és zamat, talán a legjobb siller, amit idáig kóstoltam. 6 pont, best buy (1995 Ft, Veritas). (Németi Zoltán)

Vörösek

Teleki Villányi Kékfrankos 2019

Pannon rosso. Autentikus kisvillányi finoman érlelt karakterrel, fanyar fekete cseresznyés, diszkréten füstös tónusú illattal, a kékfrankos élénkségével, ám megszelídített savakkal. Mindene a helyén és jó inni. A Teleki sorozat talán legerősebb darabja, kis pénzért egy szerethető, jó bort kapunk. 5 pont, best buy, 1250 Ft, Auchan. (Németi Zoltán)

Eszterbauer Komám 2019

Bordeaux-i és hazai fajtákból összerakott szekszárdi alapvörös. Előbbiek fűszeres aromavilágát kínálja utóbbiak könnyedségével, a borvidékre jellemző, pirospozsgás kedvességgel. Remek formában van, összesimult és intenzív, gördülékeny és lédús, tökéletes kerekséggel. Élvezetes büdzsévörös szomjoltó érdemekkel. 5 pont, 1500 Ft, Lidl. (Németi Zoltán)

Tesco Finest Tempranillo Campo de Borja 2021

Pazar hétköznapi vörös. A tempranillo sötét, mediterrán, szelíden vad és gyógynövényes aromavilága tölgy-smink nélkül; bársonyos és gördülékeny, összecsiszolt korty. Elegáns, a legapróbb részlet is a helyén. Ízléses, élvezetes bor, finom kezek műve. 5,5 pont, 1600 Ft (Tesco), best buy. [Fotó: tesco.hu] (Németi Zoltán)

Pierre Chanau Blaye Cotes de Bordeaux 2019

Egyszerűen tökéletes. Igazi bordeaux-i élmény, elegáns, egyensúlyos, a legapróbb részletig kidolgozott és eltéveszthetetlenül hozza a borvidéki karaktert. Fekete ribizlis, szilvás, grafitos aromák, lehengerlően bársonyos textúra, tartalmas íz. Élvezetes, szép bor potom pénzért. 6 pont, 2400 Ft (Auchan). (Németi Zoltán)

Kiss Gábor Rouge 364 2022

Villányi vörös újraértelmezve. Hozza a bordeaux-i fajták pirazinos karakterét, déli érettséggel és bőkezűséggel, viszont nem érezni a fahordót, a gyümölcs pedig szokatlanul életteli. Bársonyos, haraphatóan sűrű kóstolva, ízében is megkapjuk az extra, lédús jelleget, némileg rusztikus, tapadósan tanninos finissel. Élvezetes, megszelídítetlen, energikus bor. 6 pont, 3450 Ft. (Németi Zoltán)

Pandolfa Federico 2020

Ez egy kisebb csoda. Ezen az árszinten nem szokott előfordulni, hogy egy bor két vonatkozásban is kiemelkedő legyen: nemcsak megnyerő és komplex, hanem a fajta (sangiovese) tankönyvi példája is (noha nem toszkán). Komplett élmény, erővel, részletekkel, gazdag zamatokkal. 3890 Ft (AM)

Heimann & Fiai Kadarka 2022

Kiemelkedő kadarka. Az egész fürtös erjesztéstől kapott egy zöldes tónust az aromatika, ám extra vibrálást és izgalmas tanninszerkezetet, már-már burgundis karaktert is. Feszesebb, tartalmasabb a megszokott kadarkáktól, az egyensúlya példás. Izgalmas, kortárs bor. 6,5-7 pont, 4350 Ft. (Németi Zoltán)

Chateau de Lancyre Coste d’Aleyrac 2021

Itt most nem egyetlen bort ajánlok, hanem három, az alapoktól kiváló francia borászatot. Az észak-róni Yves Cuilleron borai a Radovinben is kaphatóak, de az olcsóbbak gyorsan eltűnnek, és persze itthon az olcsóbb sem olcsó. Bármelyik borát érdemes kipróbálni, de talán a legjobb vétel az alap-syrah 10 euróért. Chateauneuf-du-Pape és környékéről a klasszikus budget ajánlat a Domaine Durieu. Az alapboruk most még kissé kócos (bőven van benne carignan), de szépen érik és nagyon olcsó. Végül, a Languedoc valószínűleg legjobb körzetében, a Pic Saint Loupban gazdálkodó Chateau de Lancyre minden bora kincs (Andrew Jeffordé a felfedezés érdeme). Az alapból most a 2021-es fut, amiben az az aggasztó, hogy ilyen gyenge évjárat évtizedenként egyszer, ha előfordul, és az a szép, hogy ennek ellenére élénk, intenzív, csupa gyümölcs, syrah-san fűszeres bort tudtak készíteni. A koncentráción kívül mindent megad, amit 30 euró alatt elvárhatunk. Öregtőkés nagytestvére pedig chateauneuf-du-pape-okkal versenyez 15 euróért. (AM)

Palacios Remondo La Vendimia 2020

Ebben a borban még soha nem csalódtam. Igényes partikellék – nehéz elképzelni azt a fogyasztót, akinek ne ízlene. Még azt sem mondhatom, hogy photoshoppal okoskodták össze. Az 50 százalék grenache szépen kikerekíti, kisimítja a tempranillót, fordítva pedig az 50 százalék tempranillo szépen visszabillenti az édességből, a krémességből a grenache-t. Nyeljük, mint kacsa a nokedlit. 5250 Ft (AM)

Pezsgők

Antech Limoux Tradition Brut

Egyes legendáriumok szerint Limoux a pezsgő őshazája. Akár így van, akár sem, érdemes megjegyezni, mint nagy hagyományokkal rendelkező champagne-alternatíva. 90 százalékban mauzac. Egy champagne-tól definiáltabb illatot várnék, de ez nem egy champagne, és ezen az álkifogáson kívül mást nem tudnék felhozni ellene. Arányos, lendületes, tartalmas, száraz, engem megvett. Pláne 10.00 euróért. Itthon is lehet kapni (de feltételezem, hogy lassabban pörög, és én futottam már bele fáradtabb palackba). (AM)

Leclére-Pointillart Brut Tradition 1er Cru

Borzasztó címke, abszurd ár (párban vásárolva 7600 Ft/palack). 100% pinot noir. Nyilván nem egy nüanszbajnok, de alapvetően mindent megad, amit egy champagne-tól várok. Élesztős, kalácshéjas, cseresznyés, almás illat. Tiszta, intenzív ízek, gyümölcsös, szaftos, lendületes korty, hosszú lecsengés. Csupa élet, minden durvaság nélkül. Ameddig ellátok, ez folyamatosan szerepelni fog az újrarendelni-listámon. (AM)