Menőzés proseccóval – Merotto Cuvée del Fondatore 2017

Szerintem van még benne tartalék, de névnek ez is minimum 8 hengeres: Merotto Cuvée del Fondatore “Graziano Merotto” Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut DOCG Rive di Col San Martino Millesimato 2017. Ha leküldjük a gyereket az ABC-be, és félünk, hogy rövid az esze, akkor azért elég lesz annyit beleírni a tenyerébe, hogy Merotto Fondatore. Nyilván nem küldjük, de Venetóban küldhetnénk, ott tényleg ilyesmiket lehet leemelni a csemegebolt polcáról cirka 15 euróért.

Amióta prosecco-rajongó lettem, érdekelt, hogy milyen lehet a csúcs. Alul van a dömpingárú 4-5 euróért – néha ez is meglepően jó -, középen a DOCG-k 10 euró környékén, és 15 fölött vannak a dűlőszelektáltak, cartizzék és társaik. Sajnos, kevés borkategóriáról mondható ez el, de proseccóra nem könnyű 20 eurónál többet elkölteni. 15-nél többet pedig nem érdemes, legalábbis tudományom mai állása szerint.

A Cuvée del Fondatore megkérdőjelezhetetlen tekintély: 2012 óta minden évben hárompoharas a Gambero Rossóban.

Nem tud hibázni. (fotó: https://www.facebook.com/Merotto.Prosecco.Superiore/photos)

Meglepően tartós hab és kóstolva is krémes, gazdag, proseccónak strukturált. Az illat abszolút tipikus: körte, barackvirág, marcipán, pisztácia. Friss, üdítő, de messze nem súlytalan, tűnékeny. A virágosság és a mandulás fanyarság a legmeghatározóbb aroma. Kellemes, gördülékeny, a habkönnyűnél egy fokkal komolyabb szórakozás. És ennyiben nem is tér el a jó proseccók derékhadától, igaz, árban is mindössze 3-4 euróval megy föléjük. A különleges palack jól mutat az asztalon, és vendégségek alkalmával saját bőrömön tapasztaltam, hogy mire másodszor töltenénk, már csak az üres palackot rázogatjuk hitetlenkedve.

6 pont és 17 euro.

Haladó proseccisták esküsznek rá, hogy meglepően jól érlelhető. Én a magam részéről azért inkább maradnék az ifjúság, a fitnesz és frissesség bűvkörében, és az itthon most kapható 2016-ossal már nem kísérleteznék (nem olcsó játék).