Ajándéknak sem utolsó – Konyári Loliense 2016 Magnum

Felhasználhatósága korlátozott, de ha tartottak már kézben magnum palackot, akkor bizonyára ismerik az érzést, ami most engem is elkapott: de szeretnék egy ilyet. Vagy többet. Fogalmam sincs, milyen alkalomra tudnék másfél litert megnyitni egyetlen borból, de fülig érne a szám, ha magnumot kapnék ajéndékba.

Akár a Konyári Lolienséből. Egy kedves barát hozta a méretes üveget egy közelmúltbeli vakkóstolóra, ahol is tisztességesen helytállt egy pedigrés sorban (ami számomra a 2012-es Chateau Figeacban csúcsosodott ki, szenzációs egy bor). Nem vagyok feltétlen rajongója a hazai bordeaux-i fajtás házasításoknak, de ezt szerettem.

Modern, érett, illatot és zamatot bőkezűen árasztó stílus. Fajtajellegesen pirazinos, de nem paprikás vagy éretlen, és a ló másik oldalára sem esik át. Markáns, de tetszetős a hordó, idővel egészen beépülhet. Mentolos, grafitos aromák, fekete gyümölcsök, kabernés felépítés, sok és jó tanninnal. Az alkohol  éppen csak egy kicsit emelkedett, de szerencsére nem édesít. Dús idomú, testes, némileg behízelgőre hangolt bor, ami ugyanakkor nem téveszt műfajt. Már most is élvezhető, de még szebb jövőt jósolok neki. 6 pont (88/100), 9700 Ft (1,5l, Bortársaság, webshopok), igyuk: 2019-2026