Borok a hiperből – best buy cabernet franc az Auchanból

Amikor én cabernet franc kóstolót szervezek, abból garantáltan nem maradnak ki a Loire-völgyik (Párizs és Bordeaux között félúton, a Loire folyó közepe táján egy kupacban csoportosuló borvidékek alkotják a fajta Burgundiáját: gyakorlatilag egy kék és egy fehér szőlő terem itt, a fehér a chenin blanc). Lassan tíz éve vagyok a rajongójuk, de a legutóbbi alkalommal, novemberi klubestünkön oly csúfosan leszerepeltek, hogy az hosszú időre elvette a kedvem a további vásárlástól.

Ezen a blogon azonban még egy darabig találkozni fognak az innen származó borokkal, de valószínűleg csak a hétköznapokra szánt változatokkal. Jelenlegi álláspontom az, hogy a kevesebb több, ha Loire-völgyiről van szó: az olcsó és egyszerű, nagy tételben készülő borok viszonylag megbízhatók, ergo stabilabb technológiával készülnek, míg a kézművesség itt egyenlő a 80%-os borhiba valószínűséggel (a legfőbb mumus az istállószag, azaz a brett, ami ilyen mértékben egyetlen általam ismert másik borvidéket sem sújt).

A jó hír, hogy itthon gyakorlatilag nem is kapható más, csak a nagy volumenben készülő loire franc. A rossz pedig, hogy az is csak egyetlen áruház-láncban (a francia tulajdonúban, nem véletlenül), ahol az ellátmány meglehetősen akadozó (hol kapni, hol nem). Mégis megéri vadászni ezekre – az idén eddig nyitott vörösboraim közül eggyel sem voltam olyan elégedett, egyik sem fogyott el oly gyorsan, mint az Auchanos Domaine de Versailles Chinon 2018.

Én már egyenesen arra hajlok, hogy a cabernet franc, amit a Loire-völgyben termesztenek, egyszerűen egy másik szőlőfajta, mint amit mi így hívunk. Azok a borok inkább emlékeztetnek fekete borsos, észak-rhone-i syrah-ra, mint kövér pannon franc-ra. Ez a chinon  remek példa: hűvös karakterű, jellegzetesen fűszeres, és az alacsony alkoholtartalomnak hála felettébb jól csúszik. Csak az itt készülő franc-oknak van ilyen illata és íze. Szép, érett tannin gondoskodik a tartásról, a finisre is megmarad a kerekség érzete. Kiforrott, szép alapbor. 5,5 pont, best buy (cca. 1800 Ft, Auchan).