Win-Win – Riesling 2018

A 2018-as szüret után Németországszerte örömtüzek gyúltak. Valóra vált minden borász álma: nászra lépett az außerordentlich ertragreich az ausgezeich­neter Gesundheitszustanddal. Minden lehetséges fórum és szakértő vásárlásra ösztökél, az egyetlen kivétel az, akit személyesen is ismerek. Fenntartásainak súlyát növeli, hogy Rieslingország szívében lakik és fogmosáskor is rieslinggel öblöget. Ám bármennyire adok is a véleményére, szó sem lehetett arról, hogy mintavétel nélkül menjek el egy ilyen évjárat mellett.

2018-ban az a kérdés, hogy az ideálishoz képest mi volt kevésbé ideális. A tartós meleg és az aszály ellenére a szőlő nem szenvedett, fejtörést egyedül a szüreti időpont megválasztása jelenthetett. Vagyis naptár szerint bármennyire korainak tűnt is a dátum, lépni kellett, mielőtt a savak elégnek. Rieslingről lévén szó, ez azért nem kis para, és van olyan iskola, ami szerint a rendkívüli körülmények elmaradása rontja a rendkívüli borok születésének esélyét.

Miután rácuppantam a Lobenberg kereskedés választékára, napokban mérhető óraszámot áldoztam a válogatásra, és nem bántam meg: az én kis kartonom alapján csak az ideálisat éreztem, a parát nem. Lehetséges, hogy a csúcsokon nincsen sapka, de az én lehetőségeim amúgy is legfeljebb bokáig nyúlnak. Márpedig a gutsweinok szintjén 2018 szörfparadicsom (fanyalogni legfeljebb az fog, aki dieselen és akkumulátorsavon szocializálódott).

A többfordulós, szövevényes választási procedúra lépéseinek rekonstrukcióját most mellőzöm, akit érdekel az egyes borászatok háttere, az bőséges információt talál a kereskedés honlapján. A borok 7 pont körül oszcilláltak, ahol van, ott föltüntettem a James Sucklingnak dolgozó veterán riesling-specialista, Stuart Pigott pontszámait.

A. Christmann Pfalz Riesling 2018

Mindent tud, amit ezen a szinten elvárhatunk: tipikus, feszes, üdítő, ízgazdag, fűszeres. A mezőny kontextusában a spektrum fanyarabb oldalára esik, nincs játék a cukorral, és gyümölcsben a lime a tömegközéppont. A “sponti” benéz az ablakon, de nem kérezkedik be. €11.30 (Stuart Pigott: 93 pont)

Forstmeister Geltz Zilliken Saarburg Riesling 2018

Hardcore riesling körökben körberajongott borászat (ezt a borát időközben a köménymag már föl is vásárolta). Megbonthatatlanul kerek, éterien tiszta, szaftos gyümölcsbomba. Illetve mégsem egészen: van egy kis faszaga és mellékíze, ami ilyen alapon virít, mint vérfolt a hóban. Potenciálisan az egyik legjobb a sorban, ám ez a gikszer erősen visszahúzta. €13

Gut Hermannsberg „Just Riesling!” 2018

Az angol szó a névben megzavarja a német identitás erőterét, de hál’ istennek a tartalmat nem érintette. Echte, egyenes, szuper finom riesling, tiszta, élénk színekkel. Tartályosnak tippelném. Őszibarack, jonathan alma, citrusok és zöld fűszerek. Sponti-mentes. Csengő-bongó, nem agresszív savak. Komplex, hosszú, hibátlan és bájos riesling. (Aprónál nagyobb érdekesség, hogy Stuart Pigott időközben föladta többévtizedes kritikusi karrierjét, hogy ezt a borászatot képviselje.) €9.90 (Stuart Pigott: 90 pont)

August Kesseler The Daily Riesling 2018

Újabb törleszkedés a világnyelvhez, újabb szerencsés rendíthetetlenség a részemről. Ideális reduktív riesling, zavartalan élvezet, nagy csokor zöldfűszerrel és virágokkal. Finom és bájos, kifogástalan savakkal. €8.50 (Stuart Pigott: 91 pont)

Leitz Eins-Zwei-Dry Rheingau Riesling 2018

Ezeréves kedvencem. Mértani középpont: precíz, sponti-mentes, zsibongóan életteli, citrus-alapú gyümölcsösség és szerecsendiós, gyömbéres fűszeresség. Szépen kalibrált sav/cukor egyensúly. Kiváló alapriesling, mégha ebben a mezőnyben nem is ez volt a legfényesebb csillag. Nem mellékes mellékkörülmény, hogy itthon is kapható (jó áron)€8.90 (Stuart Pigott: 90 pont)

Von Winning Riesling Win Win trocken 2018

Szentségtörő pince: hordóznak. Több olyan kritikával is találkoztam, ahol a kritikus bevallotta, hogy szerinte ugyan tévút, amin a Von Winning jár, ám a kóstolható eredmény egyre meggyőzőbb. Hát, én nem éreztem hordót, viszont a bor bombázó. Amit rieslingben szeretek, az mind megvan benne. Tiszta, egyenes, citromtortás, petrolos, levendulás jegyekkel, kiváló egyensúllyal, nem éles, de masszív savakkal. Minden ízében finom. €11

Ennél jobban 60 eurót befektetni nekem még nem sikerült. A Hermannsberg, a Kesseler és a von Winning gondolatától is összefut a nyál a számban, és amint tehetem, újabb kört rendelek.