Édes álom – Balassa Nyulászó Furmint 2018

A 2007-es Szepsy Nyulászó éveken át a kedvenc tokaji furmintom volt, és amikor elhatároztam, hogy még egy Balassát fölveszek a sorba, akkor a választásban – az ára mellett – a dűlő iránti nosztalgia is szerepet játszott. A Balassa Nyulászó kilógott a mezőnyből, de erről nem a dűlő tehet.

Arra számítottam, hogy a Balassa alapfurmint vonalának meghosszabbítását kapom, valami kis csavarral. A színvonal, a precizitás ismerős, a Nyulászó azonban egészen más irányba robog. Nem kizárt, hogy a háttérben a dűlő mozgatja a szálakat, ám ez esetben én leragadtam a felszínen: a figyelmemet többnyire a maradékcukorral való játék kötötte le.

Nincs fehér, amit jobban szeretnék a német rieslingeknél, de ha tehetem, a csontszárazakat éppen úgy kerülöm, mint a félédeseket. A száraz/félszáraz határvidéke a kedvenc vadászterepem (7-8g/l maradékcukor és sav). A most kóstolt 2018-as tokaji szárazak mintha azt mutatnák, hogy valami hasonló arány lehet a nyerő Tokajban is. Persze a számok – bruttó sav és maradékcukor – nem feltétlenül írják le az érzetet (arról nem is beszélve, hogy ami neked édes, nekem savanyú, vagy éppen fordítva). Mindenesetre a Nyulászó a maga 9g/l maradékcukrával – és nem tudom, mennyi savával – nekem már édesnek hat, miközben a Gizella Barát 8g/l maradékcukorral és 7,1g/l savval nem volt az.

Ez a bor egy bombázó. Egy gyümölcsbombázó. Az illat és ízorgia fonákja, hogy funkcióját tekintve inkább desszertbornak hat, és bár kétségtelenül nem vagyok egy Fiona Beckett, nehezemre esne nyilvánvaló ételpárosítással előállni.

Az illat egy gyümölcskoktél, érett és édes körtével, őszibarackkal, egressel, vanilíával és minimális csemegekukoricával. Mérföldekre a közfelfogás szerinti neutrális furmint-képtől. Kóstolva dús, testes, szaftos, enyhén cseres és enyhén édes. Nekem egy kis feszültség hiányzik belőle, de édesebb szájú hedonistáknak kéjutazás lehet. Ahogy melegszik, elnehezül és a textúrában feltűnik egy kis szappanos fedettség. Viszonylag hosszú, kényeztetően gazdag, gyümölcsös, édes tónusú lecsengés. Az alkohol, a vanília és a maradékcukor összeadódva az én komfortzónámon túlra lendíti, de a minőségéhez nem férhet kétség.

6 pont, ami cukortoleranciától függően fölfelé és lefelé is elmozdulhat egy-egy ponttal. 4950 Ft