Zsírégetés – Dél-pannon 2017

Mégiscsak az az igazi, ha süt a nap. Mármint a borász, nem a fogyasztó szemszögéből. A so-so 2016-osok után a 2017-esek jóval meggyőzőbben hozzák a csúcsbor fílinget. Más kérdés, hogy esetünkben a kóstolás a hathetes özönvizet kettéválasztó 31 fokos szombatra esett, és ilyenkor nem veretes vörösre szomjazik a metabolizmus. Fejben kompenzáltunk, kompenzálgattunk, de a borok javára legyen mondva, megfeszülnünk nem kellett. A vakteszt eredményét azért tanácsos a szokásosnál is nagyobb fenntartásokkal kezelni.

Rövid leszek: délen is beindult a fogyókúra. A mi merítésünk legalábbis azt mutatta, hogy a mai dél-pannonok már nem túlextraháltak, nem lekvárosak, a tannin nem húz, nem cibál, legfeljebb tapad, sőt, ritka esetben fel is oldódik a bor szövetében. Ami még feltűnt, hogy a Gerék, bár ők is hozzák a minimálisan elvárható élénkséget, kevésbé energikusak, mint  versenytársaik. Taklerék, illetve Kiss Gábor cabernet franc-ja pedig kimondottan eleven a forró 2017-es nyárhoz képest.

Nem könnyű. de fontos lenne észben tartani, hogy ezek a borok nem azért készültek, hogy most igyuk meg őket. A Gere Koparok és Heimann Barbárok esetében tudom, hogy 10 éves kor környékén mennyivel többet adnak. Kérdés, hogy a most jobban fogyaszthatónak tűnő, karcsúbb, virgoncabb borok milyen fejlődési görbét írnak majd le.

A vakteszt eredménye:

Gere Solus 2017 – 14 pont

Heimann Barbár – 11 pont

Kiss Gábor Code és Gere Kopar – 9 pont

Takler Szenta-hegyi Cabernet Franc – 8 pont

Bakonyi Siklós Cabernet Franc – 4 pont

Az alábbi leírások kizárólag a saját véleményemet tükrözik és döntően a vakteszt más- és harmadnapján készültek.

Gere Kopar 2017

A szokásos osztályonfelüli hordó a jó alapanyaggal kombinálva gyönyörű illatot eredményez. Ez egyúttal a bor fő erőssége. Kóstolva először vonzó a simaság, az egyensúly, aztán az összehasonlítás gyorsan megmutatja, hogy ez a nyugalom az enerváltsággal határos, a tannin alapvetően a tölgyé, és általában túlságosan is a hordóra támaszkodik. Erős 6 pont és 8750 Ft.

Kiss Gábor Code 2017

Saját értékelésemben a vakszakasz és a másnapi visszakóstolás itt eredményezte a legnagyobb különbséget. A bontás estéjén rendezetlennek hatott, ráadásul, egy kis brett-gyanú is belengte. Másnapra kitisztult, és kiderült, hogy ez egy energikus, nyitott, szép fajtajelleget mutató, modern vörös. Villányban szokatlanul szép a sav, ráadásul, tölgyszörnymentes övezet. Érdekes lehet a fejlődését nyomon követni. 6-7 pont és 7700 Ft.

Heimann Barbár 2017

Illatban egy testhosszal a mezőny előtt: árnyalatokban gazdagabb és eredetibb, mint a többi. Az erdei gyümölcsös jegyek mellett fűszeres, virágos, mentás, csokoládés. Kóstolva koncentrált és élénk, krémes és vastag. Feltételezem, hogy az aromák, a sav és a tannin tekintetében is a tannat adja az extra dimenziókat. A nyári melegben olykor túl soknak hatott a töménység. Az anyag minősége és az energia mennyisége azt sejteti, hogy messzire fog jutni. 7-8 pont és 8950 Ft.

Gere Solus 2017

Ahogy a Kiss Code esetében, itt is el lehet találni a fajtát. Nincs benne semmi bombasztikus, drámai vagy vulgáris. A Koparnál kevésbé fogja a hordó, és így igazán szép az összjáték a málnás, virágos és édes fűszeres jegyek között. Minden tekintetben jobb a Koparnál, vonzóbb, tisztább, kifinomultabb, de két fogyatkozásban rokona: a sav éppen csak elég és szárít a tannin. Ezzel együtt arra fogadnék, hogy szép és hosszúéletű bor lesz. Erős 7 pont és 14200 Ft.

Takler Szenta-hegyi Cabernet Franc 2017

Taklerék kibújtak a lekvárból. A mezőny egyik legtetszetősebb és legihatóbb bora. Mintha fiatal tőkékről származna, az igazi mélység és komplexitás hiányzik belőle, viszont, amit ad az szép, korszerű és vonzó. Nincsenek benne görcsök, sorjás élek, gazdagon gyümölcsös, élénk és tiszta. Hordó és tannin megmarad a háttérben, az alkohol nem fűt. 7 pont és 6950 Ft.

Bakonyi Cabernet Franc 2017

Nem volt jó ötlet beleaprítani ebbe a mezőnybe. Tisztességes bor, de másfajta elváráshorizonttal kell közelíteni hozzá. Vakon súlytalannak és egyszerűnek hatott a „nagyok” mellett. Inkább egy Beaujolais Cru, mint bordói nagyágyú vagy szupertoszkán. 5 pont és 4150 Ft.