Új a tokaji nap alatt – Péter Pince

Octopus fölfedezte, válság besodorta. Kettőnk ízlése ég és föld, de kóstolgatjuk a távolságot. Ez az az eset, amikor fedésbe kerültünk, az ő nagy felfedezése számomra is nagy felfedezés. Sőt, nemcsak számomra – két szegedi barátommal gyorsan rendeltünk is 30 palack Péter-bort. Amennyiben a vírus nem törli a toszkán nyaralásunkat, akkor ősszel Hárslevelűvel és Kövérszőlővel országmarketingelek a babzabálóknak.

Dióhéjban: a Péter-borok precíz, penge borok, komplex és finom aromatikával. Péter Ákos sok neves tokaji borásznak adhatna leckét hordókezelésből. Az én ízlésemnek most még sok a fa – 2018-as és ’19-es borokat kóstoltam –, de nem annyi, hogy 1-2 év alatt ne tudnák megenni. A száraz szortiment két félre oszlik: vannak a hagyományos fajták és vannak a hagyományos különlegességek. A Furmintok és a Hárslevelű is nagyon jó, a tokaji mezőny első negyedéhez tartoznak. Az igazi szenzáció azonban a Kabar és a Kövérszőlő. Aki óvatosan ismerkedne, annak első körben a Hárslevelűt és a Kövérszőlőt ajánlom – az utóbbi elkápráztat, az előbbi meggyőz, hogy nem alaptalan a felépítmény.

Péter Pince Tokaji Hárslevelű 2018

Az első benyomás, hogy elég hordós és elég halk. A második, hogy nagyjából minden a helyén, de semmi extra. A második napon aztán vagy a bor rúgta ki magát vagy én váltottam gyökérnapról gyümölcsnapra, de egészen más színben láttam egészen más színeket. Részletgazdag, de nem intenzív bor, mézes, virágos, ananászos, körtés és birses jegyekkel. Kóstolva tiszta, precíz, kitűnő egyensúllyal. A végén benéz egy kis almasav és fanyarság, de jól áll neki. Teljes élményt kínáló, magabiztos bor.

6-7 pont és 3000 Ft.

Péter Pince Tokaji Kövérszőlő 2019

Tudtommal ez a száraz Kövérszőlő első évjárata, egyúttal az első száraz kövérszőlő saját praxisomban. A Kabar hasonlóan jó, de azt Octopus már körbejárta. Furcsa érzés volt a kóstolás után egy-két héttel visszaolvasni, hogy őt a Kabar viognier-ra emlékezteti, mert nekem meg ez a Kövérszőlő a magyar Condrieu (a Kabarról írott jegyzeteimben viszont nem merült föl a viognier-párhuzam). De a lényeg a lényeg: az egyik legvonzóbb és legkeresettebb nemzetközi fajta erényeit csillantja fel, miközben relatíve bagóért adják (egy jó Condrieu 50 euró körül kezdődik).

Nyitáskor a vanília és a banán tűnik fel először, de ahogy szellőzik/melegszik belép a sárgadinnye és többé nem is távozik. A gyönyörű sárgadinnye illathoz legalább olyan gyönyörű gönci barack csatlakozik, és innentől már izgul az ember, hogy ne legyen nagy bukás a folytatás. Nem lesz. Nem olyan feszes, mint a furmintok vagy a hárslevelű, de nem is punnyadt. Ha maradunk Rhone-i kontextusban, akkor ez az ottani átlagnál magasabb szerkezetű bor, ám a gazdag gyümölcsösség és a jó közepes test ellensúlyozásához itt sem elég a sav, kell a barackmagos, mandulás fanyarság a korty végén. Szép és nemes bor. Engem teljesen elvarázsolt, és úgy sejtem, hogy a kövérszőlő a kabarral együtt teljesen új lehetőségeket nyit meg a száraz tokaji házasítások szempontjából.

7 pont és 4000 forint. Best buy.