Adjátok vissza a savaimat! – Tornai Prémium Juhfark 2019

A Dunántúl legjobb borkereskedésében találtam végre Tornai Prémium Juhfarkat, ráadásul 2017-est. Bizonytalan időket élünk, ezért csak két palackkal vettem. A nagy találkozás örömére rögtön fel is bontottam az egyiket; izgatott, hogy mennyire helytálló a párhuzam, amit a friss Frissel vontam. Az első kortyok után zavartan bámultam magam elé: vagy én vagyok komplett hülye, vagy ez a bor befelé öregszik, kifelé fiatalodik.

Másnap már erősen leszállított elvárásokkal közelítettem hozzá, de így is ugyanaz volt a fő benyomás: bamba. Hová tették a juhfark savait? Megkerestem, hogy mit írtam annak idején a 2017-esről:

A somlóiakra jellemző kútvizes, vasas jelleg sárgabarackos és avaros, gombás jegyekkel keveredik. Kóstolva robbanékony, vastag szövetű, összetett savszerkezetű, ugyanakkor jól iható bor. A korty magja édesen gyümölcsös (őszibarack és trópusi gyümölcsök), amit aztán sós íz és élénk savak futtatnak ki a lecsengésben.

Én valami mást kóstolok. És tényleg. Megfelelő szögben tartva a palackot, kiderült, hogy nem két 2017-est vettem, hanem egyet, a második 2019-es. Mint a szupermarketekben a tejnél, a borkereskedés polcán is a régebbit rakták előre, az új szériát mögé. Így már mindent értek.

Illetve még mindig csak hipotézis volt, hogy minden értek, ezért a 2017-est is kénytelen voltam felbontani. Ég és föld, de legalábbis színe/fonákja. Az idősebbik most is nagyon közel esik a fenti leíráshoz – vibrálóan életteli, ízgazdag, vastag bor. A 2019-es vérszegénynek hat mellette. A 2016-os Kreinbachert idézi: mintha itt is túl jól sikerült volna a kos szarvának letörése. Hordóba is tették, almasavat is bontottak? Talán.

Juhfarknak csalódás, amúgy nem rossz bor. Halvány, majdnem színtelen szín, szolid szőlő illat, amit melegebben ananász és esőáztatta kövek egészítenek ki. A korty barátságos, viszonylag lédús, a vége felé sós, a lecsengést mandulás fanyarság uralja. Finoman szólva nem rángatja az istrángot. Száraz, higgadt, a maga visszafogott módján elegáns bor. De a 2017-esre gondolni sem szabad mellette, mert azonnal köddé válik.

5 pont és 2180 Ft. Ennyi pénzért nem rossz vétel.