Ásítás – Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2015

Lehet-e jobb a legjobbnál? Hát, persze, hogy nem. Ám mint gyaníthatóan minden második olvasónak, nekem is az volt az első reakcióm a Bock Ermitage királlyá koronázásának hallatán, hogy lúzerkáim csúnyán becsókolták a vaktesztet. Én nemhogy sokkal jobb magyar vöröseket tudok, de ugyanarról a borvidékről, ugyanannyiért is.

Amikor az első vértolulás után elkezdtem törni a fejem, hogy mi lenne a legegyszerűbb cáfolat (vagy részleges megerősítés), gyorsan eljutottam a legkézenfekvőbb összehasonlítási alaphoz: Weninger-Gere Cuvée Phoenix vagy Gere Cabernet Sauvignon Barrique. Egyik sem nagy durranás, dehát az Ermitage sem az, viszont mindegyik 2015-ös. A fajtaösszetétel és az ár alapján a Phoenix lett volna a helyes választás, de a Cabernet-ről voltak jobb emlékeim.

Okosabb is lehettem volna. Milyen egy felsőkategóriás Gere-bor? Jó hordós (mindkét értelemben). Ez is. Szemből a legszebb. A minőségi hordó, a jó pörkölés szokásos aromáin túl az illat kevéssé tagolt; feketeribizlit, cseresznyét, grafitot és egy csipetnyi zöldet (nem paprika) sikerült összeokoskodnunk három nap alatt. Bizonyos pillanatokban határozottan After 8-re emlékeztetett. Kóstolva meglepően fiatalos, ami lebontva kócosságot, élénk savakat és fejletlen izomzatot jelent. Minden alkalommal fölmerült a kérdés, hogy klasszikusan arányos, bordóiasan elegáns vagy inkább szikár, inas, vékony. Én az utóbbi felé hajlok: szerintem szellős a korty közepe, és nem olyan nagy terroirbor ez, hogy bármit veszített volna, ha érettebb, édesebb a gyümölcs. A lecsengésben nem tör-zúz a tannin, de azért szárít, és enyhén kesernyés szájízt hagy maga után.

4750 Ft és 5 pont.

Tulajdonképpen nincs nagy hibája, idővel fejlődhet, javulhat, ám kétlem, hogy az első palack után bárkinek megfordulna a fejében, hogy rendeljünk már belőle egy hatos kartonnal, hiszen pompás szórakozás lesz az érlelési görbéjét megszerkeszteni. Ami a Bock Ermitage-zsal való összehasonlítást illeti: a Gere Cabernet Sauvignon Barrique méltónak méltó kihívó, de nem jobb bor. És, ha engem kérdeznek, rém unalmas.

One thought on “Ásítás – Gere Cabernet Sauvignon Barrique 2015

Comments are closed.