Pannon Macon – Rácz Miklós Tamás Chardonnay 2018

Néhány évvel ezelőtt alaposan meglepett, amikor Rácz Miklós Tamás villányi chardonnay-jában az egyik legjobb magyar fehéret véltem felfedezni. Az adatbázisunk elvesztése miatt évjárat tekintetében csak találgatni tudok, valószínűleg a 2012-es lehetett. A magát mediterrán éghajlatúként reklámozó Villány nem burgundi fajtáknak való vidék, így RMT sikerét a magyar chardonnay-kről kiállított szegénységi bizonyítványként is lehetett volna értelmezni – a hűvösebb régiók borászai elpazarolják a versenyelőnyüket. Nekem rokonszenvesebb volt az a megközelítés, hogy a borász jókor szüretelt és ízléssel adagolta a fát. Ha van ennél nagyobb titok, az internet hallgat róla.

Az új évjáratra a Pampetrics-féle Csodák Sufnijában akadtam rá és az ár sem vette el a kedvemet. Egy pannon macon hat euróért jó ajánlatnak hangzik.

A tankönyvek szerint a chardonnay neutrális fajta, amelyet a termőterület kényére-kedvére hajlítgat, az én fejemben mégis kialakult valami fajtajelleg képzet, amit ez a bor passzentosan hoz. A fa támogat, kiegészít, az illatban vaníliát és szerecsendiót ad, kóstolva minimális cserességet, de nem szappanosít, nem lágyít. A savszerkezet a fajtához méltóan kifinomult és összetett. Nem egy intenzív bor, le kell hozzá lassulni, a részletek és árnyalatok kibontásához idő és figyelem szükséges. De aki nagyobb kortyokkal halad, annak sem lesz nehéz az egyensúlyt, az eleganciát értékelnie. Tiszta, teljesen száraz, kulturált, európai bor.

6 pont, 2250 Ft, best buy.