Szép idegen – Soalheiro Alvarinho 2019

Gyorsan essünk át a legkínzóbb kérdésen: hogy hívják ezt a bort? Szolejrú álvárinnyú, azt hiszem, nagyjából így helyes a kiejtés. És akkor maradt még egy zavaró momentum: miért írják rá, hogy ’Vinho Verde’? Nos, ezt hívják szerves fejlődésnek, vagyis mai fejjel érthetetlen. A vinho verde ugyanis egy bortípus – „zöld bor” szó szerint, valójában inkább „újbor” -, amiből aztán lett egy eredetvédelmi körzet, ahol már nem feltétlenül vinho verdét készítenek. Jobb, ha nem megyünk bele. A lényeg, hogy ez egy albariño, csak a határ másik oldaláról (amúgy tényleg néhány száz méterre Spanyolországtól), és a Soalheiro a fajta legelismertebb művelője Portugáliában.

Annyira híresek, hogy még én is tudok róluk – konkrétan ennek a bornak ez már az ötödik évjárata zsinórban, amit kóstoltam. Ez a ‘classico’, az alapbor, és a Granit mellett egyúttal a legjobb boruk (a drágábbakat tölggyel házasítják, szerintem feleslegesen).

Az albariño/alvarinho név legvalószínűbb magyarázata szerint az ’alba’ fehéret, a ’riño’ rajnait jelent, és Elzászból hozták be. A tudomány jelenlegi állása szerint ez dajkamese, én azonban ahányszor kóstolom, jellegében valahogy mindig a riesling jut róla eszembe. Azt a polifóniát, amire egy moseli riesling savban képes persze hiába várnánk tőle, de azt az osztrák és a magyar rieslingektől is hiába várjuk.

Erőteljes, eredeti, szép bor. Az illatban a citrusos alapokhoz sárga alma, egres és egy csipetnyi tengerillat társul. Teljesen kitöltött korty, erőteljes savgerinc, finoman érdes textúrával, jó közepes testtel. Feltűnően szép a gyümölcsök és a fanyarság összjátéka. Vibráló, hosszú lecsengés. Az egyik legjobb bor, amit másodvonalbéli fajtákból kóstoltam. Érlelhető, de jelenlegi állapotában annyira megnyerő és meggyőző, hogy kétlem, hogy normál halandónak ilyesmi megfordulhatna a fejében.

7 pont és masszív best buy 11 euróért. Szomorú lábjegyzet, hogy a héten kaptam értesítést a Lobenbergtől, hogy 2022-ig felfüggesztik a szállítást Magyarországra és nagyjából egész Európába. (Itt talán még megcsiphető.)