Egy maréknyi euróért – Rhone-i túlélőcsomag

Egyetlen eredetvédelmi körzetet sem ismerek jobban, mint azt, amelyik a borkereskedések „növekvő ársorrendben” listájának első és harmadik oldala közé esik. Amikor ez így először megfogalmazódott bennem, azt gondoltam, hogy erősen önkritikus, szánalmat keltő állítás, aztán, hogy a fene se tudja. Lehet a szükségből erényt kovácsolni, borban az olcsó meglepően csábító terep.

Én szívesen ringatom magam abba az illúzióba, hogy ez maga a természet – mezők, rétek, ligetek –, szemben az épített kerttel, a szabályos mértani formákkal operáló parkszobrászattal. Ez utóbbi a virágzó mező, a háborítatlan liget utánzata, egyfajta sűrítmény, emberi szándék és alkotás eredménye; bármennyire esztétikus, hiányzik belőle az előbbi véletlenszerűségéből fakadó szabadság és tágasság. És ez elég gyakran pontos leírása annak a különbségnek, ami egy borászat alap- és csúcsborát elválasztja. Az elsőt csak úgy találják, és leszakítják, mert szép, a másikat ültetik, táplálják, ápolják, a széltől is óvják, muszáj, hogy szép legyen.

De elég az okoskodásból, lássuk, hogyan lehet olcsón jót inni. Vörösben Rioja, Bierzo és Alentejo mellett a legjobb gazdaságos vadászterep a Rhone-vidék. 5 és 10 euró között se szeri, se száma a jó boroknak, az már a mi balszerencsénk, hogy 10 euró forintban kifejezve egyre kevésbé csábító. Öt palack minimum tisztességes cote-du-rhone 10 ezer forintért azért nem rossz ajánlat.

Perrin Cote du Rhone Reserve 2018

3 palackos akcióban vettem a Vinatis-nál, így egy palack 6 euró 28 centbe került. Írtam már róla. A 2017-es szintjét nem éri el, de az egyszeri eset volt. A Chapoutier-vel és a Fauzannal volt szoros versenyben a 2-4. helyért.

Chapoutier Lubéron „La Ciboise” 2017

Szintén 3 palackos akció a Vinatis-nál, 3 euró 96 cent volt darabja. Ennek a bornak kóstoltam már korábbi évjáratait, és úgy könyveltem el, hogy karcos, rendezetlen bor. Az évjárat és a kedvező kritikák hatására mégis vállaltam a 12 eurós kockázatot. Bejött a merés. Így sem egy túlérett lekvárszörny, de nem is zöld vagy savhangsúlyos. Hosszú távon egészen komoly borrá kerekedhetne, megvan hozzá az egyensúly és az anyagminőség.

Santa Duc Cuvée Les Plans 2017

Egy kiváló Gigondas-i borászat kínálatának legalja. Grenache 50%, syrah 20%, merlot 15%, cabernet 10%, 5% istentudja. Körülbelül két éve vettem először, és tartottam tőle, hogy a bordói fajták nagy galibát fognak okozni egy róni házasításban. De nem, a terroir, a grenache meg a syrah megeszik a 25 százalék invazív fajtát. Ez egy nagyon jó bor, egyszerűen és pontosan elkészítve. Testben, koncentrációban chateauneuföket idéz, komplexitásban persze elmarad azoktól. A 2016-osban több volt a fűszer és a lendület, de egy átlagfogyasztónak valószínűleg ez tetszene jobban. 5 euró 74 cent.

Séguret Cotes du Rhone Villages Les Aumoniers 2019

A hazai Lidl kínálatában visszatérő vendég. Én a 2017-esbe szerettem bele, és bár sem a 2018-as, sem a 2019-es nem éri el azt a szintet, továbbra is lelkes fogyasztója vagyok. Na jó, nem annyira lelkes, de ha rám tör a rón-szomj, akkor ez is megteszi. Ebben az összehasonlításban halványan szerepelt. Vékonyabb, homályosabb, alacsonyabb felbontású, mint a többi. 1600 ft, ami nagyjából négy és fél euró.

Chateau de Fauzan 2019

Ez az Aldi olcsó rónija, igaz, hogy nem róni, hanem minervoái. A 2018-ast már megénekeltem, és ez sem hozott rám szégyent. Továbbra is él a használati utasítás: második napon derül ki, hogy nem volt kidobott pénz, harmadik napon, hogy ez egy brutális best buy. Intenzívebb és elnagyoltabb, mint a róni átlag: az édes édesebb, a fanyar fanyarabb. Viszont ilyen koncentrációt és csábító aromákat nem szokás ennyiért elkótyavetyélni. 1800 Ft, vagyis 5 euró.

Ez így összesen 9150 forint. A három palacknyi franciaországi rendelésnek persze van járulékos költsége – UPS házhozszállítással 26 euró 18 palack -, ami még 1560 forinttal dobta meg a végösszeget. A palackátlag így 2140 Ft.

Bónusz tipp: Perrin Cote du Rhone Reserve Blanc 2019. Fehér-róni kevés van – az arány mindössze 4 százalék -, és ez az árakban is tükröződik. Én nagy rajongó vagyok, és bár ez éppen csak a tisztes átlagot hozza, árban verhetetlen. Hat palackos akcióban vettem, így darabja 6 euró 28 cent.