Mariska – Lucashof Weissburgunder 2020

Gyengém a fehérburgundi, a.k.a. pinot blanc. Az illusztris rokonságot figyelembe véve meglepően periférikus fajta, így arra is pontosan emlékszem, hogy a szerelem ébredése egy rongyosra olvasott 2015-ös Decanter mellékletre vezethető vissza, amelyben külön cikket szenteltek a déltiroli pinot bianco/wiessburgunder-kultusznak. Jó néhány évvel később ebből a magból szökkent szárba a Kellerei Terlan (altoadigéül: Cantina Terlano) vizitünk (a.k.a. a világ legjobb borászati szövetkezete).

A pinot blanc Déltirolt leszámítva mindenhol marginális fajta, na jó,  a Mosel mentén, illetve Auxerrois-ban kevésbé, Champagne-ban, Burgundiában és Elzászban halmozottan. Mivel soha nem ugrott elém, a beszerzést mindig hosszas becserkészés előzte meg, ezért tapasztalatom csak a sajtóban ajnározott példányokkal van, az átlagosat vagy az alattit nem ismerem, így fogalmam sincs, hogy mit lehet ezen nem zabálni. A Lucashof az első nem agyondicsért, egyben az első hazai polcról leemelhető a praxisomban. Éppen akciós is, ami mindig jót tesz a szexepílnek.

Hamvas, mint egy Mariska, illatos, mint egy Mariska, lédús, mint egy Mariska (valójában Early Redhaven). Mielőtt átesnék a tehén túloldalára, két apró különbség: mint nagyjából minden csavarzáras német borban, itt is sztenderd felszerelés a széndioxid, meg egy gyűszűnyi maradékcukor. Akinek a Mariska nem mond semmit, az képzeljen el egy sauvignon blanc x zöldveltelini x riesling keresztezést, amiben a három fajtának csak a napfényes oldala érvényesül. Ha lehet valamilyen kritikával illetni ezt a konkrét bort, akkor éppen ez lehet a szemében a szálka: hiányzik a kontraszt, az árnyék, még a sejtetés szintjén sem utal valami mélyebbre, komorabbra, komolyabbra. Hogy tovább faragjam a szálkát: a Lucashof Weissburgunder egy gyümölcsbomba, a valószínűtlenül finom fajtából. Remélem, sikerült mindenkinek elvennem tőle a kedvét.

6 pont és 4800 Ft.

Akinek esetleg kedve szottyan a fajtát és a déltiroli mikroklímát próbára tenni, az elindulhat a pinot bianco domináns Terlaner Klassiktól, és ha a pénz nem akadály, elmehet az ultimate rarity-ig, a fajtatiszta Rarity-ig. Van még egy másik (hibrid) megoldás hazai beszerzéssel, ez a Loch Hof Cuvéeje, amiben a pinot blanc-t rieslinggel házasítják és így kb. a világ legfinomabb bora áll elő (finewines.hu).