A neonzöldtől az olíváig – Greywacke Sauvignon Blanc 2021

Ausztrál létére Kevin Judd a modern új-zélandi bor egyik alapító és szellemi atyja. 25 éven át dolgozott a Cloudy Bay főborászaként és meghatározó szerepet játszott a világhódító sauvignon blanc receptjének kidolgozásában. Amikor a Moët Hennessy Louis Vuitton konglomerátum felvásárolta a borászatot és az új vezetés „márka nagyköveti” állást ajánlott neki, ő inkább a céges ajándékot választotta (azt hitte, TAG lesz, tévedett, azóta nem hord órát (pofás történet, érdemes elolvasni)). Judd 2008-ban alapította meg saját borászatát, a Greywacket azzal az elhatározással, hogy szakít a szabvány új-zélandi stílussal.

Az új-zélandi sauvignonok elsöprő sikerének fényében, furcsa, hogy a borai csak most jutottak el hozzánk. Persze lehet fordítva is érvelni: tekintettel arra, hogy ő szembe úszik az árral, csoda, hogy valaki egyáltalán vállalta a kockázatot. Judd stílusának emblematikus bora a „Wild Sauvignon” árban már túl van az én tűrésküszöbömön, az alap SB fogvicsorgatva még belefér. Nem tudom, hogy ez a bor mennyire reprezentatív, de a kóstolás alapján még mindig inkább új-zélandi, mint Loire-völgyi, annak viszont kiemelkedő, én legalábbis nem találkoztam még ennyire elegáns, kifinomult újvilági SB-nal.

Az illat intenzív, de nem tolakodó; citrus, maracuja, kiwi, nyomokban kandúrhúgy. A sav nem elszabadult hajóágyúként pusztít, hanem szépen integrált, érett és friss, maradékcukornak semmi nyoma. Az egész borra jellemző a fiatalos elegancia: kiegyensúlyozott, gyümölcsös, krémes, ugyanakkor üde. A lecsengés széles, gazdag, lédúsan gyümölcsös. Egy citromtorta deluxe. 7 pont és 8600 Ft.

A greywacke egyébként a legközönségesebb alapkőzet Új-Zélandon, egyfajta agyagos homokkő (a fotót innen metszettem).