Bajnokok reggelire

Ha valaki még nem hallotta volna, a balatonfüredi Zelna borászat belépőszintű olaszrizlingje az idei Decanter World Wine Awards-on 97 pontot szerzett és platina érmet kapott. Emlékeim szerint ez magyar száraz borral csak egyszer fordult elő, a Figula Kövessel (60% szürkebarát, 40% olaszrizling). A siker értékét fokozza, hogy ezt nem 32500, hanem 1500 forintért árulták (a Lidlben, de teljes áron is csak 2000).

Naná, hogy kíváncsivá lettem téve. Láttam már karón varjút, ezért először csak egy próbapalackot vettünk (az általunk látogatott Lidlben összesen 2 palack hiányzott a polcról). Első megközelítésben a bor teljesen korrektnek tűnt, de hétköznap este nem voltam olyan állapotban, hogy elmélyüljek benne, ezért visszamentünk még 3 palackért. A hétvégén aztán komolyabban oda tudtunk rá figyelni, és kontextusként vettünk mellé egy Jásdi és egy Kreinbacher olaszrizlinget (Sabart sajnos nem kaptam, így a felülről határolás esélye elszállt).

A Jásdi és a Kreinbacher kisebb testi hibákkal küzdenek, mellettük a Zelna egy insta-modell. Nincsen semmilyen hibája, és rendelkezik a borértékelés aduászával: kiegyensúlyozott. Sőt, az illat és a savszerkezet is összetett. Mintha a botritisz füstje – és egy kis sauvignon blanc is – megcsapta volna, de tényleg csak érzéssel. Színre a koránál és a reduktív átlagnál sötétebb, aranyba hajló. Az illat ananászos, körtés, sárgabarackos, enyhén tutti-fruttis. A korty viszonylag telt, komoly, ugyanakkor szaftos, friss, gyümölcsös és ízlésesen fanyar. Közepesen hosszú lecsengés, kis sauvignon blanc-os kesernyével. Okos kompozíció, minden ízében korszerű bor.

Tehát, igen, aki teheti, menjen, vegyen belőle. Élvezetes, remek bor. Biztos, hogy nem 97 pontos, és nem biztos, hogy színtiszta olaszrizling, de 4-5 euróért világbajnok. 6 pont.