Helyszíni szemle képekben – Szent Donát, Csopak

Kínzó szárazság nyomai mindenfelé, de Csopak így is gyönyörű. A Szent Donát pince teraszára pusztán a panoráma miatt is megéri kiülni, de minket persze nem elsősorban ez vonzott ide.

Vajon jobban ízlik a bor, ha ilyen kilátásban gyönyörködhet közben az ember?

Az éttermet a pincészet szőlői veszik körül, nem kell messzire mennünk, hogy szemrevételezhessük a talaj összetételét. Ez itt márga.

 

Az új pincerész. Baloldalt a 2021-es fehérborok sorakoznak katonás rendben, minden acéltartályban – ott is erjednek, több évnyi kísérletezés után ezt a kombinációt találta legmeggyőzőbbnek készítőjük, Kovács Tamás. Minden minta tetszett, remek borokat várhatunk az évjárattól. Érdemes még megemlíteni, hogy részben a föld alatt van a helység, hűtés nélkül is dacol a nyári forrósággal (ottjártunkkor is 35C környékén tartott a hőmérő).A régi, boltíves pince a fahordókban érlelődő vörösborokkal, és az őket a közeljövőben leváltani készülő kerámiaedényekkel. A Magma kékfrankost kóstolva mindkét verzióban, illat, aromatika fronton számomra egyértelmű a golyók fölénye, de a nyersebb íz azért árnyalja a képet.

 

Vagány a habzóbor feles palackban.. A 2019-es 100% furmint, de tiszta olaszrizling a hosszú távú terv. Kifejezetten száraz, tetszett.

 

Magasan kezdünk az olaszrizlingekkel. A 2020-as Hegybort imádtam, számomra nem feltétlen nőnek föléje a dűlős, kiemelt borok. Letisztult, feszes, rávágnám, hogy burgundis karakter, de talán a muscadet-k közelebbi rokonai, már csak a technológia miatt is. Kiváló vétel 3000 forintért. Hematit párja szikárabb, más értékekkel, szintén baráti áron.

 

A dűlősök spontán erjednek, némelyikük szégyenlősebb és kissé funky is.

 

A Nagykút képviseli az erőt a dűlősök között, nálam ő jött ki az élen. Más kontextusban nem kóstoltam, de jelöltem lenne egy, a legjobb magyar olaszrizling címért folyó versengésen.

 

A Heavy Rose pont olyan, mint a neve sugallja, sötét és lágy, messze a rozé-fősodortól. Akármilyen szokatlan is, nekem kifejezetten tetszett. A Tihany egy valamelyest könnyebbre hangolt cabernet, a koncepcióval szimpatizálok, fa nélkül jobban kedveltem volna.

 

A kilátás mellé ilyen borterasz dukál.

A kínálat.

[Angol verzió itt.]