Jóképű – Fento Albariño 2021

Amennyire tudom és ismerem, a Zarate egy elég hardcore galíciai borászat, ahol nem engednek a közízlésnek, nem ismernek tréfát a terroirtükrözésben. A Fento ugyan nem a törzsgyökös, minden-fürtöt-névről-ismerek Zarate, hanem egy oldalági, elhajló projekt, de azért így is váratlanul ért, hogy mennyire megnyerő.

A behízelgőt már túlzásnak érezném, de a megnyerés ül. Az albariño/alvarinho (utóbbi a portugál megnevezés) a legszűkebb kedvenceim közé tartozik, itthon viszont csak szórványosan fordul elő (Vino Castillo, Drop Shop). Rossz albariñót még nem kóstoltam, szövevényes, kalandos, egész estét betöltőt sem nagyon. A fajta fő prókátorai most a fában erjesztett, érlelt verziókat nyomják, illetve az érlelhetőségét hangsúlyozzák – az a néhány, amit ezekből az überalbariñókból eddig kóstoltam, nem győzött meg.

Ez egy szép tárgy. A Fento címkéje feltűnően pofás, én legalábbis már akkor ünnepi hangulatba kerültem, amikor először alaposabban szemügyre vettem. A bor pedig ellenállhatatlan. Zamatos, lendületes, könnyen szerethető, de nem vulgáris. Az első benyomásom az volt, hogy ilyen lehet a tökéletes osztriga-bor: sós, vibrálóan élénk, finoman fanyar. Aztán ahogy melegedett, kiderült, hogy a sauvignon blanc teljes trópusi gyümölcs palettáját is megkapjuk, sőt, még egy kis kandúrhúgy is befigyel. Mivel ennél a kereszteződésnél nemrégen jártam, itt kissé megbicsaklott a lelkesedésem (persze nincs az élménnyel semmi baj, az élet szép, a nyár heves, a bor finom, főleg behűtve. De a bennem élő puritán, a szupersznob csóválja a fejét: hiszen ez lehetne egy verdejo, a verdejo meg lehetne egy sauvignon blanc. Mindegyiket szeretem, de könyörgöm, disztingváljunk.). A lényeg: aki ki tud ennyit köhögni egy palack borért, az ne habozzon, aki ajándékba vinne szép és egyedi bort, az ne keressen tovább. A fajta veterán rajongóinak fölösleges rohanni, na jó, újrakezdem a mondatot, a fajta veterán rajongói pedig örülhetnek, hogy van még egy albariño Magyarországon, megfizethető áron.

6 pont. Most 4450 Ft, egyébként 5150 teljes áron.