Nem hazudtam – La Gabacha Rueda 2021

Évek óta rutinszerűen írom – és mondom, ha kérdeznek -, hogy a verdejo olyan, mint egy sauvignon blanc, csak szelídebb, ám pusztán az illat alapján megkülönböztethetetlenek. Minél többször fordultam ehhez a fordulathoz, annál kényelmetlenebbül éreztem magam, mert a gyakorlatban soha nem próbáltam ki. Pedig a feltételek adottak lennének: Ruedában a sauvignon blanc a második legnagyobb termőterületű fajta, csak hát miért akarnék sauvignon blanc-t venni a verdejo őshazájából. (A márkaépítési öntökönszúrás tankönyvi esete, hogy egy az önálló hírnévért harcba szálló fajta termőhelyén azt a világfajtát is futtatják, amelyikre a leginkább hasonlít és amelynek az árnyékából kilépni próbál.)

Na, most eljött az igazság pillanata. Behúztak a csőbe. Kaptam ajándékba egy palackot, amire nagybetűkkel ráírták, hogy La Gabacha, aztán, hogy Rueda, aztán, hogy En Tierra de Blancos. Az ajándékozó valószínűleg tudta, hogy verdejo-rajongó vagyok, és a kedvemben akart járni. Tulajdonképpen sikerült, csak gellert kapott a projekt.

Az első dolog, amit leírtam a jegyzetfüzetembe: „kirobban a pohárból, megszólalásig hasonlít egy sauvignon blanc-ra”. Aztán megnéztem alaposabban a címkét, és azzal folytattam, hogy „és az is”. Ami azt illeti, egy nagyon is jó sauvignon blanc.

Az illatban trópusi gyümölcsök, borsmenta, minimális kandúrhúgy. Kóstolva vastag, húsos textúra, a fajtára jellemző savval, de él nélkül. Ízben érett őszibarack és maracuja citrusos aláfestéssel. Szép egyensúly. Hosszú lecsengés, barackmagos fanyarsággal. 6-7 pont. 4590 Ft.

Ha már benne voltam a csőben, gondoltam, itt a soha vissza nem térő alkalom, valahonnan leakasztok egy verdejót, lássuk, mire megyünk vakon. Szegeden még nem nyílt Radovin, így a szabvány megoldáshoz, a Telmo Rodriguez-féle Basához fordultam.

A 2021-es Basa egy visszafogottabb karakterű, kedves bor, citrusos, sárga almás, limehéjas aromaprofillal. Dicséretesen hiányoznak belőle a sauvignon blanc fajélesztővel járó, unalomig ismert jegyek. A sav szerényebb, mint a Gabachában, kulturált és sokszólamú. Finom, barátságos, zamatos, igazi bor. 6-7 pont. 4250 Ft.

Megkönnyebbültem. Végül is nem hazudtam éveken át. A netes össznépi bölcsességet utólag átböngészve találtam még egy fontos megkülönböztető jegyet: a verdejo illatában állítólag soha nincs kandúrhúgy.