A világ legjobb olaszrizlingje találkozik a még jobbakkal

Két legyet próbáltam egyszerre üttetni a tisztelt zsűrivel. Egyrészt adva volt a magát immár „a világ legjobb olaszrizlingjeként” reklámozó Zelna , másrészt a Csopaki Kódex-teszt kontrollpalackjaiból kaptam egy szakajtóravalót. Rendeltem melléjük még néhány magasan jegyzett olaszrizlinget, és azt gondoltam, hogy indulhat a kétfrontos mérvadás.

Volt egy olyan prekoncepcióm, hogy szép, szép ez a Zelna, de amint szembe jön vele Hófehérke, lesúnyt szemmel visszasomfordál a helyére. Ha meg mégsem, abból is tanulunk. Némi fejtörés után előálltam a win-win recepttel: ha nyer, az főnyeremény, hiszen akkor az isteni világrend nem rendül meg, egyúttal bebizonyosodik, hogy szakértelmünk a legnagyobb mászterekével áll egy szinten. Ha nem nyer, az főnyeremény, hiszen kiderül, hogy mi a legjobbnál is tudunk jobbat, a másztereknek meg coki.

Erős mezőny jött össze. Persze örültem volna még egy Györgykovács Olaszrizlingnek vagy egy Jásdi Siralomvágónak, de ne legyünk telhetetlenek. A borokat vakon kóstoltuk heten.

Sabar Olaszrizling Birtokbor 2020

Harmatos nyitás. Nincs igazán nagy gond vele, de olyan kis műkedvelő akvarell a ködbe vesző Balatonról. És a ködért a hordó a felelős.

Homola Sáfránkert 2020

Ez még nem került forgalomba, az idei Kódex-tesztre küldték. A zsűri szenior tagja, Mészáros Gabriella ezt értékelte a legmagasabbra (92 pont). Mi durván hordóhangsúlyosnak ítéltük, bár kétségtelenül minőségibb tölgyet kapott, mint a Sabar. A szerecsendiós, szegfűszeges kéreg alatt egy almaízű, merész savú, krémes-krétás textúrájú bor rejlik. Fiatal még, de a hordót leszámítva nem éreztük benne a komplexitás ígéretét.

Söptei Kertmög Hegybor 2020

Az est egyik legkellemesebb meglepetése. Tanítani valóan szép olaszrizling, ami egyúttal csopaki is. Virágos, gyümölcsös, kerek, megnyerő. Optimálisan érett alapanyagból készülhetett, és a pincében kesztyűs kézzel bántak vele. Erőlködésmentes, kedves, természetes bor (nem a natúr értelmében!)

Zelna Olaszrizling 2021

Remek bor, tulajdonképpen az a legnagyobb hibája, hogy 97 pontot kapott. Arról meg nem tehet. Arról viszont igen, hogy ketten is szóvá tették, hogy a jegyzeteik alapján kakukktojásnak tűnt, vagyis mintha nem lenne vegytiszta olaszrizling (sauvignon blanc és sárgamuskotály is felmerült, mint vendégművészek). Itt írtam róla részletesebben.

Guden Slikker 2020

Van egy kis nyersfás stichje, egyébként mindene a helyén. Érett, strukturált, finom, zöld- és sárgaalmás aromával, kellő lendülettel és hosszal.

Szent Donát Slikker 2019

Nehéztűzérség. Mélyen szánt. És még gyümölcse is van. Burgundi nagyság és egyensúly. Sűrű, vibráló savakkal.

Figula Száka 2019

Ebben a mezőnyben nekem soknak tűnt a botritisz. Mások imádták, így holtversenyben az első helyen végzett. Az illatban gesztenyeméz, szarvasgomba, kóstolva telt, édes, sima, krémes.

Zelna Farkó-kő 2019

Ez már igen! Sokkal kevésbé csóválnám a fejemet, ha ez kapott volna 97 pontot. Makulátlan egyensúly, könnyed elegancia, kiváló borászati munka. A Zelna megérdemli, hogy komolyan vegyük.

Szent Donát Nagykút 2019

Dosztojevszkij az olaszrizlingek között. Komor, sós, fanyar, rágnivaló. Óriási potenciál.

Szászi Szigligeti Olaszrizling 2019 

Illógyanús, édes, lapos bor.

A szokásos módon pontoztunk: 1. helyezett 3 pont, 2. helyezett 2 pont, 3. helyezett 1 pont.

8-8 ponttal a Söptei Kertmög 2020 és a Figula Száka 2019 végeztek az élen. 7 ponttal a Szent Donát Slikker 2019 lett a harmadik, a Zelna Farkó-kő 2019 5 ponttal a negyedik, a Zelna Olaszrizling 2021, a Guden Slikker 2020 és a Szent Donát Nagykút 2019 4-4 pontot kaptak.

A saját sorrendem: Szent Donát Slikker 2019, Zelna Farkó-kő 2019, Szent Donát Nagykút 2019 (a negyedik a Söptei lett volna).

Ketten találták el, hogy melyik a DWWA 97 pontos bor. Ők abból indultak ki, hogy a külföldi bírák bizonyára nem ismerik az olaszrizlinget, ezért nemzetközi stílusú bort kerestek a sorban. Volt egy olyan kérdés is, hogy melyik a legkevésbé olaszrizling, erre két-két szavazatot kapott a Zelna 2021 és a Figula Száka 2019.