Nem hagy nyugodni – Bott Frigyes & Kristinus

Hajlott hátú popperiánusként régen bele kellett volna törődnöm, hogy nincs fekete és nincsen fehér, nincs kettő és nincsen négy, mégis szíven üt és kiborít, hogy Schrödinger macskája visszamászik a spájzablakon, tanyát ver a nappaliban és az összes szobában, egyszerre fog kint és bent egeret, az AI mindent megmond előre és hátra, de nem mondja meg, hogy miért mondja, a számontartott tapasztalat maga alá temeti és agyonnyomja az elméletet. Lemondok a natúrborokról, de a natúrborok nem mondanak le rólam. Ha háromból kettő nem tetszik, akkor ezt lehet-e egyszerűbb formára hozni? Mennyire volnék nevetséges, ha azzal állnék elő, hogy három vörösborból kettő nem tetszik, akkor most van létjogosultsága a vörösbornak vagy nincs?

Nem sokkal azután, hogy egy csoportos kóstolás során az udvariasság és az elfogadás alapállása mellett is csak hümmögést és vállvonogatást sikerült előcsiholnom a megkérdezettekből, itthon, négy fal között újra natúrbort kóstoltam, megint Bott Frigyest és megint Kristinus-t. Két mentségem van: a 2017-es Bott Frigyes Olaszrizling szép emléke és a Lokal47-ben poharazott Kristinus Analóg 2021 szintén szép emléke.

Bott Frigyes Olaszrizling 2021

Ezzel a borral megint ott vagyok, hogy nem tudom, hányadán állok. Több csalódás után utolsó esélynek szántam, mielőtt évekre búcsút intek a Bott-családnak. De ez a bor jó. Egy magabiztos, felnőtt natúrbor, ami nem borhibákból és sokkhatásból épít magának várat. Az illat mézes, gyógynövényes, sárgabarackos, birses – számomra rokonszenvesen egyensúlyoz a műfaj és a fajta adottságai között. Kóstolva vastag, cseres, telt, almasavas, mégis jól iható, érdekes és tiszta ízű. Melegebben előbújik a maradékcukor és intenzívebbé válnak az aromák – talán ez az igazi arca. Drága, de jó. 6 pont és 8250 Ft.

Kristinus Analóg 2021

Amikor először jártunk a Lokal47-ben, szerettem volna a bort olcsón megúszni, ha már Kristinus és natúr, így ebből rendeltem egy pohárral, és kellemesen meglepődtem. Az ismétlés sem okozott csalódást.

Intenzív, izgalmas, illatosnak mondható illat, birsalmával, kandírozott citromhéjjal, gyömbérrel és az obligát sörélesztővel, ami ezúttal nem tör egyeduralomra. Kóstolva elmarad a savpengék kaszabolása, van viszont rétegzett textúra, komplex savak. Oltja a szomjat, jól iható és jó ízű, grapefruit és gyömbér, határozottan sós lecsengéssel. A naturista gyülekezeten kívülieknek is megérhet 6 pontot és 4290 forintért a kategóriájában best buynak számít.