Az elmúlt néhány évben kóstolt, pár tucatra rúgó (nagyrészt saját beszerzés) osztrák kékfrankos felemás érzéseket hagyott bennem. Gyenge borral nem találkoztam, ám érdekessel sem elég gyakran. A többség a nemzetközi stílusként elhíresült irányzat gyermeke volt, mindent – hibát és erényt is – felülíró, (új)hordós köpenybe öltöztetve. Mintha csak a kétezres évek elejét taposnánk.
Két hónapja mégis felkerekedtünk az ex-Művalkeszes Dagadtossal és néhány baráttal, hogy helyszínen gyűjtsünk benyomásokat, és a túra megváltoztatta a bennem kialakult képet. Az borítékolható volt, hogy a Dorli Muhr-látogatás optimistább irányba billenti majd a mérleget (ő már 2007-ben új utakon járt, akkor még Muhr-van der Niepoort néven, egykori férjével, Dirk Niepoorttal), de hogy a Weingut Prieler is ekkorát lendít rajta, arra nem számítottam.
Habár boraik nem hasonlítanak, mindkét termelőről elmondható, hogy az évtizedekkel ezelőtti tradíciókhoz kanyarodtak vissza – XI. századi igényességgel. Mérsékelt alkoholok, spontán erjesztés, a kis- és újhordók mellőzése a közös keresztmetszet (a kénhasználat is moderált, Georg Prieler például a hordós érlelés végéig nem kénezi a vörösöket; mindezek mellett egyikük sem naturista), a végeredményként születő borok pedig megkapóan mesterkéletlenek és egyediek. [Az alábbi két bor már otthon nyílt.]
Prieler Blaufrankisch Johanneshöhe 2019
Dorli Muhr Carnunthum 2019
Borvidéki besorolású bor, bevezető a pince stílusába. A kínálat zömével ellenben nem tiszta kékfrankos (35%-ban syrah), mégis ide tartozik.
Leírhatatlanul egyedi, teljesen szokatlan aromavilág árad a pohárból. Régi vágású, hosszan érlelt karakter, idősebbnek hat a koránál – a pincénél elhangzott a magyarázat, Dorli Muhr egészen franciás hozzáállással nem a gyümölcsösségre hajt, hanem a textúrára. Beszáradt meggylekvár, medvecukor, gyógynövények áradó illatában, egészen meglepő jázminos csavarral. Szájban kecses, finomszövésű, ízes, szép savakra épül, akár egy fehérbor. Lédús és kiegyensúlyozott, a 12,5%-os alkohol könnyedségével, ám komplex, érlelt és pikáns ízzel. Teljesen különutas, izgalmas és roppant élvezetes. 7 pont (90/100), 20 euró.
You must be logged in to post a comment.