Kortárs blaufrankisch – Prieler és Dorli Muhr

Az elmúlt néhány évben kóstolt, pár tucatra rúgó (nagyrészt saját beszerzés) osztrák kékfrankos felemás érzéseket hagyott bennem. Gyenge borral nem találkoztam, ám érdekessel sem elég gyakran. A többség a nemzetközi stílusként elhíresült irányzat gyermeke volt, mindent – hibát és erényt is – felülíró, (új)hordós köpenybe öltöztetve. Mintha csak a kétezres évek elejét taposnánk.

Két hónapja mégis felkerekedtünk az ex-Művalkeszes Dagadtossal és néhány baráttal, hogy helyszínen gyűjtsünk benyomásokat, és a túra megváltoztatta a bennem kialakult képet. Az borítékolható volt, hogy a Dorli Muhr-látogatás optimistább irányba billenti majd a mérleget (ő már 2007-ben új utakon járt, akkor még Muhr-van der Niepoort néven, egykori férjével, Dirk Niepoorttal), de hogy a Weingut Prieler is ekkorát lendít rajta, arra nem számítottam.

Habár boraik nem hasonlítanak, mindkét termelőről elmondható, hogy az évtizedekkel ezelőtti tradíciókhoz kanyarodtak vissza – XI. századi igényességgel. Mérsékelt alkoholok, spontán erjesztés, a kis- és újhordók mellőzése a közös keresztmetszet (a kénhasználat is moderált, Georg Prieler például a hordós érlelés végéig nem kénezi a vörösöket; mindezek mellett egyikük sem naturista), a végeredményként születő borok pedig megkapóan mesterkéletlenek és egyediek. [Az alábbi két bor már otthon nyílt.]

Prieler Blaufrankisch Johanneshöhe 2019

Itt ez a belépő. Ízig-vérig kékfrankos, tömény savanykás-kesernyés meggyes aromákkal, kompakt közepes testtel, magas szerkezettel. Némileg emlékeztet a régi Weningerekre.  Földes, poros jegyek, jó értelemben vett oldschool hangulat. Feszes, lendületes savú, tanninnal, extrakttal, egyszersmind bársonyos, összecsiszolódott. Nincs túlpolírozva, egyenes, egyszerűen igazinak hat. Nem harsog le elsőre, de idővel egyre inkább megfog – nagyon jónak gondoltam nyitáskor, kiválóként könyveltem el a visszakóstolások után. 7 pont (90/100). Itthon is kapható a Kisbécsnél 6000 Ft, a pincénél 13 Euró. Megéri.

Dorli Muhr Carnunthum 2019

Borvidéki besorolású bor, bevezető a pince stílusába. A kínálat zömével ellenben nem tiszta kékfrankos (35%-ban syrah), mégis ide tartozik.

Leírhatatlanul egyedi, teljesen szokatlan aromavilág árad a pohárból. Régi vágású, hosszan érlelt karakter, idősebbnek hat a koránál – a pincénél elhangzott a magyarázat, Dorli Muhr egészen franciás hozzáállással nem a gyümölcsösségre hajt, hanem a textúrára. Beszáradt meggylekvár, medvecukor, gyógynövények áradó illatában, egészen meglepő jázminos csavarral. Szájban kecses, finomszövésű, ízes, szép savakra épül, akár egy fehérbor. Lédús és kiegyensúlyozott, a 12,5%-os alkohol könnyedségével, ám komplex, érlelt és pikáns ízzel. Teljesen különutas, izgalmas és roppant élvezetes. 7 pont (90/100), 20 euró.