A változás szele – három siller 2022-ből

Hagyományosan a nyár beköszöntével szokásom lefutni a kötelező kört a sillerrel (kapcsolódó poszt itt és itt), ami rövid és rendre azzal a konklúzióval zárul, hogy ezek a borok éppen annyira jók, amennyire elterjedtek (nem különösebben). A kirajzolódó minta: halvány illat, jellegtelen íz. Idén azonban fordult a kocka, valami végre történni látszik piros fronton.

Újítási kísérletnek itt van a Heimann & Fiai Piros 2022: rozénak préselt és egész fürtösen feldolgozott tételek, kékfrankos és sagrantino házasítása. Extrát ízben tud, van teste és beltartalma, izgalmas a textúrája – mintha egy nagyhordós fehérbort kóstolnánk. Érdekes, egyedi bor, ha illatban többet hozna (spontánosan neutrális, kissé funky), akkor tetszett volna igazán. 5 pont (84/100), 2690 Ft.

A reveláció a Balaton mellől érkezik. A Kislaki Pirosbor 2022 egy hagyományos siller a készítésmódot illetően (rövid héjon tartás), viszont Légli Gézánál küldetés gyanánt készül (nincs rá érdeklődés, nem könnyű eladni), erre szánt alapanyagból. Nem akartam elhinni, milyen jó a bor, mikor kinyílt. Gazdagon gyümölcsös, áradó illat, nem rozés, nem vörösboros, meggyes, koktélcseresznyés jegyekkel. A korty lédús és kerek, kellemesen  lendületes, csipetnyi CO2, érintésnyi tannin támogatja, minden a helyén. Csupa kellem és zamat, talán a legjobb siller, amit idáig kóstoltam – 6 pontot (87/100) nem is igen adtam még ki a bortípusra. Alulárazott, best buy (1995 Ft, Veritas).

Balaton még egyszer: Bökő Dávid Pinto Rose 2022. Papíron rozé, kitöltve leginkább siller. Egészen új, naturalista megközelítés: két napnyi héjon áztatás után egész bogyókkal erjed, spontán, minimális kénnel kerül palackba. Valóban természetesnek hat, de nem azért, mert nem tiszta. Életteli, gyümölcslét idézően lédús örömbor. Illatában és ízében frissen facsart meggylé, szeder és cseresznye. Élénk sav, alacsony alkohol (12%) teszi jól ihatóvá. Érdekes, újszerű és zamatos, 6 pont (88/100). 4250 Ft, árában van. Megjegyzendő, hogy másnapra halványul (az alacsony kéntartalom kompromisszuma, minden bizonnyal), érdemes hamar a palack végére járni.