Bodzafröccs vagy tűzhalál – sauvignon blanc-teszt

A jó sauvignon blanc ellenállhatatlan, főleg, amikor Zeusz felcsavarja a fűtést és mi, helóták a saját zsírunkban sülünk ropogósra. Egy árnyas lugasban, 35 fokban és zárt szobában, 25 fokban megkóstoltam ötöt. A két helyszín erősen eltérő élményt adott, de a lényeg, hogy mind az öt jól esett, kettő pedig a jóból is kiemelkedett. A Loire tündöklése nem meglepetés, Ruedáé viszont annál inkább.

A több, mint tisztességes Villa Tolnayt már megírtam. Ezek voltak a versenytársai plusz egy utólagos hozzátoldás.

Gross Jakobi Sauvignon Blanc 2021

Délkelet-Stájerország mindig is kiváló sauvignon blanc termőhelynek számított. Azt azért kissé meredeknek érzem, hogy 2016-ban átnevezték magukat Vulkanlandnak (ezzel az erővel a Balaton-felvidék is lehetne Tűzhányófölde vagy Lávalavór). Tipikus SB, kandúrhúgy inkluzíve, azon belül is a zöld vonal: az egres és a bodza mellett még zöldpaprikát is kapunk. Kóstolva is cool climate – vagy csak cool vintage -, a sav friss, sőt, talán túlságosan is ressre vették. Az élénkség mellett/ellenére a koncentráció átlagon felüli. A tetszésindex a savtűrés és a hőmérséklet függvénye, én 5 és 6 pont közé tenném. Most már a 2022-est árulják, 7150 forintért. (Akinek van hozzá szeme, az egész évjáratot leolvashatja a címkéről.)

Polz Spiegel Sauvignon Blanc 2022

Régi, titkos favoritom (egyszer kaptam ajándékba egy Hochgrassnitzberget és örökre megjegyeztem a nevet (először persze csak a Polzot)). A Jakobiban volt egy kis korai szüretes svung, ami kánikulában nem hátrány, de azért erényként nehéz lenne eladni. Ez már 2022-es, és talán az évjáratnak is köszönhetően, érett szőlőből készült. Nem tér le a fajtajelleg ösvényről és ha ráállítjuk a szimatszörényt, akkor elég hosszú listát lehet a tipikus illatjegyekből összeállítani (egy talicska trópusi gyümölcs, zellerrel és kandúrhúggyal felpiszkálva). Vakon, iskolázott új-zélandinak mondanám, látva, a piaci kihívásokkal szembenéző óviláginak. Komplex és energikus. Erős 6 pont, és megéri az árát.

Casa Rojo Gabacha Sauvignon Blanc 2022

A gyümölcsbomba tankönyvi példája. Jó volt tavaly is, de akkor még az identitászavar vonta el a figyelmemet. Most első körben vakon kóstoltam a borokat és a Gabacha már ekkor kiemelkedett (az Attitude-re csak egy héttel később került sor). Gyönyörű illat (körte, ananász, mézdinnye), nagy, kerek korty, illesztési hézagok nélkül. Friss ez is, de ami magára vonja a figyelmet – a finomságon túl -, az a fiatal sauvignon blanc-oknál szokatlan harmónia. Gömbölyű. 7 pont 4990 forintért, instant best buy.

Pascal Jolivet Attitude 2022

Az évek során ez a bor országos kedvencemmé vált, mígnem a tavalyi eresztésben hiba csúszott az erjesztésbe és védhetetlenül büdös lett (ugyanez történt a jóval drágább Sancerre-rel is). Így félve tértem vissza hozzá, de a botlás botlásnak bizonyult. 2022-ben az Attitude ismét világverő. Ha a franciák régebben is tudták volna ezt a karaktert és színvonalat hozni, akkor elmarad az új-zélandi partraszállás és invázió. Mesés illat, zsibongó korty, kifogástalan egyensúly, az elejétől a végéig intenzív zamatok. Minden vetületében szép. 7 pont és 7750 Ft.