Nem a furmintban van a hiba – St. Donát Márga Furmint Válogatás 2021

Furmint Csopakról? Van ennek hagyománya és most már jövője is, mivel a régen szigeti néven futott fajta engedélyezett kiegészítő lett a Kódex-borokban (amelyek korábban 100 százalékban olaszrizlingből készültek). Annak idején, a hír hallatán nem tapsikoltam örömömben, de ezért kell a fajtaválasztást és az eredetvédelem kalibrálását azokra bízni, akik értenek hozzá, saját bőrükön érzik az éghajlatváltozást és a saját borukat viszik vásárra.

Talán a 2017-es lehetett az első, amit kóstoltam, de abban még 20 százalék olaszrizling is volt. Ez az első évjárat, ami az én ízlésem szerint nem csak elég jó, hanem az egyik legjobb magyar bor az elmúlt évekből, ráadásul, színtiszta szigeti. Nagyon meredek fejlődési görbét írt le (az idei Csopaki Kódex-bor minősítő teszten kóstoltam a 2022-est és az még ennél is többet ígér). Egyszer-kétszer hallottam már azt az eretnek véleményt, hogy a legjobb száraz furmintok nem Tokajban készülnek – lehet, hogy ezt az állítást komolyan kell venni.

Teljesen önálló stílus. A honlap szerint: „Héjon áztatott és részben pirogránit tojásban erjesztett furmint válogatás, aminek alapanyagát a Szitahegy, Nagykút és Hegyalja dűlők adták”. Az első pillanattól egyértelmű, hogy különleges és nagy bor. Gyógynövényes, mézes, narancsos, körtés illat, halványan champagne-okra is emlékeztet. Kóstolva izgalmas, egyedi, finom és kiegyensúlyozott. Szinte narancsborosan intenzív ízű és savú. Jól strukturált, enyhén fenolos, erőteljes, komplex, hosszú bor. The full package. Nemzetközi élvonal. 8 pont.

Én a balatonfüredi Villa Delikátban vettem, talán 5000 forint lehetett. Online, úgy látom, hogy a borászatnál 5000 Ft, máshol egy-két százassal több. Ez kb. 13 euró, abszolút megéri.