Elisszák előlünk – Szentesi Kétii Érintés 2020

Ez az az eset, amikor az önző bosszankodás néhány perc alatt proszociális örömbe csapott át. Nagy garral akartam beharangozni, hogy a 2020-as Érintés is fenomenális, kihagyhatatlan best buy. Csakhogy nem találtam beszerzési forrást, illetve alig. A wineloverswebshopban van állítólag még 4 darab 3410 forintos áron, illetve a Magyar Minőségi Borok Boltjában kapható 3890 forintért. Az Artizánban már a 2021-est árulják 3290 forintért. Ahogy görgettem lefelé a találatokban, úgy derült ki, hogy volt itt egy áttörés: az angolok/britek csapolták meg a készleteket (vagy csapolták le teljesen). Végre-valahára kezd a piac úgy működni, ahogyan én mindig is elvártam volna: láthatatlan kezével a jóra szavaz.

Finomság kimaxolva. Ráadásul, abban a szegmensben, ahol a legnagyobb a tülekedés és amit mindenki a legjobban ismer: bordói küvé. Itt a legnehezebb kitűnni, mert mindenki nagyon sokszor kóstolta, sőt, vagyunk néhányan, akik már bele is untak. Ha nagy ritkán kaliforniai kabernéket vagy érett szupertoszkánokat kóstolok, szokott bennem felmerülni, hogy azért, ha jó a cabernet sauvignon, akkor nagyon jó. Ez nem sauvignon, hanem franc és merlot, viszont lehengerlő anélkül, hogy agyonnyomna.

A 2018-as is remek volt, de kissé túl édes, ez jóval szárazabb. A szövet selymes, bársonyos, ugyanakkor friss és nagyon jól iható. Az illat gyönyörű: őszi gyümölcsök, szilva, áfonya, plusz avar és dohány. Kóstolva is egy gyümölcsbomba és a tannin szinte simogat. Populáris stílus, kicsit szégyellem is, hogy ennyire tetszik. Ezzel együtt kötelező tananyaggá tenném, mert olyan sokan próbálnak hasonló borokat készíteni és szinte soha nem sikerül.

7 pont és durva best buy, ha sikerül még megcsípni.