Beröffent az alapbor – Jásdi Hegybor 2022

Ez a bor volt a 2023-as Csopaki Kódex Bírálat egyik nagy felfedezése (a másik talán a furmintok kipattintása). Mondanám, hogy belövő bornak indult, de messze túlnőtt a szerepén és a kötelező következmény is elmaradt: nemcsak elsőre tetszett mindenkinek, hanem utoljára is, mivel a sor végén szinte minden zsűritag visszakérte újrakóstolásra.

Lehetne érvelni amellett, hogy a Csopaki Kódexes köménymag eleinte túlságosan is belefeledkezett a helyi stílus kialakításába, a terroir-tükrözésbe, a hordós érlelés kalibrálásába és mindeközben felmentve érezték magukat az olyan vulgáris fogyasztói igényeik figyelembevétele alól, mint a báj, kecs és kellem. Tény, hogy mostanra több lett a gyümölcs, kevesebb a termálvíz, a geozmin, a márga és a permi homokkő. A vulgáristól azonban továbbra is messze vagyunk, a több gyümölcs sem túl sok, az alkohol sem funkcionál maradékcukorként; mindössze annyi történt, hogy a sós, szikár és fanyar mellé felzárkózott az alma, a körte, a virágpor és némi méz is.

A klasszikusnak mondható, hűvös, vegetális, minerális illatot hozza, ami inkább érdekes, mint első pillantásra megnyerő. Igazi erényeit kóstolva mutatja meg: kellően tömör, strukturált és feltűnően hosszú. Az illattal ellentétben a kortyban már gyümölcsök is felsejlenek: körte, zöld őszibarack, almahéj és sevillai narancs. Jóleső, diszkrét kesernye a végén. Öntudatos, magabiztos, mégis szerethető bor.

6 pont és 2790 Ft.