Ebugatta himpellére

Amikor megkóstoltam az olaszrizlinget, elcsodálkoztam. Most az aktuális fehérburgundit és a sauvignon blanc-t is megkóstoltam és utálom magamat. Annyira jók voltak, hogy hazafias kötelességem lenne agyonhallgatni őket. Nem szól száj, nem fáj fej. Ha vertyogok, attól jobbak lesznek a magyar borok? Na, ugye.

Másrészről, tetézi a bajt, ki elkendőzi (vagy valami hasonló rémlik Bartók vonalon). Közvetlenül a Lackner-Tinnacher borok előtt Konyári Szárhegyet és Edvi Illés Rajnai Rizlingjét és 6 Shorát kóstoltam és a kontraszt, sajnos, felért egy jégfürdős kijózanító kúrával. A sokkot legfeljebb az tompíthatná, ha tudnánk, hogy a Lackner-Tinnacher messze az osztrák átlag felett teljesít, a Konyári és az Edviek messze a magyar alatt.

Eltérő mértékben, de mindhárom bor fülledt volt nyitáskor. Ez azonban csak zárójeles megjegyzés, rövid szellőzés után kiegyenesedtek.

Welschriesling 2022

Egy olaszrizlingtől nem ezt várnánk, de savszerkezetben talán a legösszetettebb hármuk közül. Komplex, érdekes, komoly, de nem komor bor. Az illat finoman fás, ananászos, zöld őszibarackos, jázminos, kamillateás jegyekkel. A korty élénk, a textúra rétegzett, ízben mandulás, barackmagos fanyarság találkozik a nem teljesen érett gyümölcsökkel. Érlelésre méltó, nagyon jó ízléssel elkészített bor. Tanítani lehetne vele a seprőntartás előnyeit. 7150 Ft.

Weissburgunder Ried Eckberg 2021

A trió legédesebb tónusú, legkezesebb, legkedvesebb bora. És akkor az elmaradhatatlan „de”: egyszerűbb, egyenesebb, mint a másik kettő. Hibátlanul – és túlzások nélkül – hozza a pinot blanc trópusi jegyeit, maracuja, mangó, és főleg ananász, a háttérben egy kis pörkölt mogyorós aláfestéssel. Friss és gyümölcsös a korty, a textúra krémes. Minden porcikájában megnyerő egyéniség. A sav számszakilag valószínűleg stimmel, csak éppen hiányzik a másik kettőben tapasztalható zsibongás és delej. Beavatatlan vendégeket ezzel a legkönnyebb elbűvölni, szakavatottabb vendégeket viszont a legnehezebb lázba hozni. 8850 Ft.

Sauvignon Blanc Gamlitz 2021

Az osztrákoknál is van hajlam 3D-ben nyomtatni a bodzás limonádét, de ez szembe úszik az árral. Burgundiát idéző komolyság és igényesség. Valahogy sikerült a fajtát rávenni, hogy öltönyt vegyen, de a mellényt és a csokornyakkendőt szerencsére már nem erőltették. Az illatában érett egres, citromtorta, kóstolva kerek, telt, krémes, miközben a grapefruit savai és fanyar ízei megbízhatóan generálják a feszültséget. A hosszú lecsengésben is a különböző citrushéjak kesernyés aromái köszönnek vissza a finoman masszírozó savakkal. Komplex és élvezetes bor. A kóstolás harmadik napján, az utolsó decik azt mutatták, hogy ebben van a legtöbb energia és felfedezendő részlet. (9000 Ft körül volt, már nem kapható.)

7 pont körüli borok, a sauvignon blanc a felső határt, a pinot blanc az alsót feszegeti.

(Az általam megítélhetetlen hitelességű Falstaff szerint ez egyébként egy 5 csillagos birtok.)

[A cím utalás Petőfi kurvanyázós versére.]