Szigeti veszedelem – Márga és más furmintok

Alig néhány hete írtam arról, hogy a furmint nem tokaji, még csak nem is magyar monopólium. Lehet azon parázni, hogy külföldön is erősödik a furmint, de én ebbe nem tudom beleélni magam. A furmint nálam soha nem tapadt Tokajhoz, részben, mert a tokaji szárazat házasítva szeretem, részben, mert a szingli furmint máshonnan legalább olyan jó. Az újabban feltűnt legalább olyan jók egyike a Szt. Donát Márgája. Akartam is belőle vásárolni etalontárazási céllal, de időközben évjáratot váltott.

Az ár változatlan, uszkve 12 euró, ennyit bőven megér az egyik legjobb furmint (egy pillanatra elgondolkoztam, hogy most már „a világ egyik legjobb furmintjának” kellene hívni). A rangadáshoz rangos ellenfeleket választottunk: egyet Tokaj pápájától, egyet a natúrboros Saulustól, egyet meg külföldi megfigyelőként, Chablis-ból.

Első körben vakon kóstoltunk, de annyira pontosan hozták az elvárt figurát, hogy a beazonosítás semmilyen nehézséget nem okozott. Röviden: haladóknak St. Donát, hipstereknek Bott Frigyes, tradicionalistáknak Szepsy, sznoboknak chablis.

Bott Frigyes Furmint 2022

Vannak ennél sokkal natúrborosabb natúrborok, de azért a sztereotíp egyszeregyet ez is hiánytalanul felmondja. A sörélesztő, az enyhe pezsgés, az almás/cideres aromatika, az almasav azonnal jelzi, hogy milyen ideológia mentén készült. Egyébként nem durva, nem karikatúraszerű, sőt, vannak egyéni árnyalatai – birs, ringlóhéj, narancsolaj -, de azért elsősorban natúrbor és csak harmadsorban muzslai és furmint. Van benne egyfajta keménység, ami lehetetlenné teszi, hogy finomabb részletek is érvényesülni tudjanak. A lecsengésben az almasav és a fenolos fanyarság letöri a tetszésindexet. 5-6 pont és 9450 Ft.

Szent Donát Márga 2022

A 2021-esnél tűnt fel, hogy jön föl a szigeti. Az új évjáratból látszik, hogy felért és csúcsra tört. Az illat intenzív, izgalmas, füstös, forró bazaltos reduktív jegyekkel, a nyári mező virágaival és sóban eltett citrommal. Kóstolva tágas, széles, kerek, harmonikus. Érett szőlő és érett sav. A lecsengés nem elhalványulás vagy gyors hanyatlás, a komplex sav és textúra hosszan visszacseng. Tíz hónapot érett seprőn. Nemzetközi szinten is komoly bor. 8 pont és nagyon jó vétel 5000 forintért.

Szepsy Tokaji Furmint 2022

Ezt a bort rögtön az elején eltemettük, mert fura, hamura és dohos hordóra emlékeztető szaggal nyitott. De ennél azért többet tud. Ez a sajátos illatjegy idővel enyhült és a beazonosítás szempontjából pontosabb leírás lenne, hogy ez egy ismerős tokaji furmint karakter: hordó, citrusok, sprőd, édes és savanyú, fenolos fanyarság, almasav. Sok erőlködés, feszülés és nyögés, kevés kellem, csillogás, lezser elegancia. Nehezen iható, nehezen szerethető. Talán a kor majd jót tesz neki. 5 pont és 9000 Ft.

Colbois Chablis 2022

Tankönyvszerűen hozza a chablis karaktert. Az illatban füst és tengeri szél, ha fizetnének érte, még az egyébként röhejesnek gondolt kagylóhéjat, osztrigát, elmeszesedett őscsigákat is bele tudnám képzelni. Majdnem elfelejtettem, a képzeletbeli tengeri herkentyűkhöz, nagyon is valós citrom és citrusok is járnak. És persze civilizált, kerek, csiszolt bor. Itt van a buktatója is elásva: egy olyan erős egyéniség és őserő mellett, mint a Szent Donát, kimódoltnak, leszabályozottnak hat. Egy hangyabokányival túltolták a hordót, és ez az ostyás, vaníliás, édes tónus a selymes textúrával az én ízlésemnek már sok. Önmagában egy tetszetős, jó ár/érték arányú bor lenne, a kontextus tehet arról, hogy kilóg az Achilles-sarok. 6 pont és 14 euró.