Mi az? Zöld, praktikus, csinos, ha felbontod, büdös

Lehet, hogy mégsem dobozos borral kellene a fiatalokat téríteni. Sőt, lehet, hogy egy életre elmenne a kedvük a bortól. A 2023-as év legjobb borászati publikációjának választott a “Kénhidrogén-képződés dobozos borokban hosszabb távon, illetve gyorsított körülmények között ” című tanulmány alapján ez reális veszély. A Montgomery, Allison, Goddard és Sacks szerzőnégyes a redukció előfordulását – kis mértékben puskapor, nagy mértékben záptojás – vizsgálta dobozos borokban.

Mivel a bornak nem szabad közvetlenül alumíniummal érintkeznie, ezért a dobozok  belsejét vékony filmmel vonják be. A gond az, hogy a bornak alacsony a pH-ja, és egy idő után kikezdi a bevonatot, azaz mégiscsak érintkezik az alumíniummal. Márpedig a kén-dioxid és az alumínium találkozásakor kénhidrogén jön létre, az pedig bármikor záptojásba fordulhat.

A kísérletek során során tíz palack, a kereskedelemből beszerzett bort három különböző dobozba töltöttek: akril belső bevonatú, BPA epoxival bélelt (a jelenleg piacon lévő dobozos italok 42 százaléka ilyen), illetve BPA-NI (BPA-mentes) dobozokba.

Az akril bevonat gyorsan lebomlott és a kéndioxid szint átlépte az észlelési küszöböt, sőt, valamennyi alumínium is kioldódott a borba. A BPA és a BPA-NI jobban bírta, de az idő múlásával a rozé és a fehérborok esetében még mindig jelentősen nőtt a kénhidrogén mennyisége. Az általában magasabb pH-jú vörösborok esetében a jelenség kevésbé szembetűnő. A BPA- és BPA-NI-bélésű dobozokban az oldott alumínium mennyisége csak 4 hónap után kezdett növekedni.

Ebből valami olyasféle konklúzió adódik, hogy a dobozos borokon is fel kellene tüntetni a szavatossági időt és ez bizony inkább fél év, mint egy. Vagyis, aki ad a borára és a nevére, az jobban teszi, ha kerüli a dobozokat, illetve, aki jó bort akar inni, az marad a palacknál. Logikailag persze lenne egy harmadik út is: megbízhatóbb védőbevonatot keresni.

Felhasznált források:

https://www.jancisrobinson.com/articles/canned-wine-concerns-sonoma-winery-buybacks-china-tariffs-lifted

https://wineanorak.com/2021/10/08/wine-in-cans-technical-issues/

[A képek forrása: https://www.rachelballison.com/aboutme]