Nyári vörös – Sebestyén Indigó Zweigelt 2023

Valószínűleg nem én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jutott már november végén beaujolais nouveau-t és hasonlókat kortyolgatva, hogy ezeket a kirobbanóan friss borokat szívesebben fogyasztanám a jó idő beköszöntével, tavasz derekától, mintsem a testes vörös főszezonban. Újborokat azonban néhány hónapon túl tartogatni nem célszerű, legalábbis ezt igyekszik az ember fejébe sulykolni a boros szakirodalom, és ezt általános szabálynak magam is elfogadom – még ha  tudnék is ellenpéldákat felhozni.

Hogy a primőrös vibrálásból nem lehetetlen egy nagy adagot átmenteni a következő évre, azt remekül példázza a 2023-as Sebestyén Indigó zweigelt. Igazi örömbor, én ezzel meg is kaptam, amire áhítoztam.

Kicsattanóan friss, áradó, játékos vörös. Légiesen könnyed, súlyát meghazudtoló intenzitással – el is intézhetném annyival, hogy piszkosul finom és veszélyesen jól csúszik lefelé. Áfonyás, ibolyás, van valami kadarkaszerű benne, csak lényegesen gyümölcsösebb. Pillepuha, selymesen kerek és gördülékeny szájban, az alacsony alkoholtól (12,5%) igazán üdítő. Felnőtt gyümölcslé. 6 pont (87/100) és jó vétel 3150 forintért.

[Zárójelben itt említést érdemel a Frittmann Cabernet Franc 2023, ami az alapvörösök szintjén hoz hasonló érdemeket, vidám és életteli, példaértékű a maga súlycsoportjában, ott a helye a Legjobb vételek szekcióban.]

Válasz