Roppanós cseresznye – Etyeki Kúria Pinot Noir 2017

Mérész Sándor kiváló borász, de így is meglepett, hogy egy Burgundiától ennyire elrugaszkodott évjáratban is sikerült ilyen élénk, kiegyensúlyozott pinot noirt készítenie. Ha rajtam kívül bárkit érdekel még, hogy hol tart ma a Burgundia-projekt Magyarországon, annak elég az Etyeki Kúria nevét megjegyeznie. Valamivel több, mint 15 euróért hazaviheti az egyik legjobb chardonnay-t és az egyik legjobb pinot noir-t.

Két dologtól tartottam: a fától és a savvesztéstől. A fa kezelhető, a savvesztés elmaradt. Bizalomgerjesztően halvány szín. Az illat intenzív, ribizli, csipkebogyó és avar a pozitív oldalon, tejcsokoládé a negatív oldalon, majd az idő múlásával bónuszként némi virágos jelleg. A kortyban nem érződik sem a fa, sem a csokoládé, friss, könnyed, roppanós cseresznyével, decens fanyarsággal, krétás tanninnal, megfelelő mélységgel, jó egyensúllyal. Közepes lecsengés az illat jegyeivel. Nagyon fiatal még, de minden jel szerint érlelésre méltó anyag.

6-7 pont és 3950 forintért jó vétel.

(Én ezt a címkedizájnt egyszerűen nem tudom hová tenni. Primitív egyszerűséget, fantáziátlan reménytelenséget sugall. Vagy a dizájner bácsi/néni Police rajongónak tetszik lenni? (A feleségem azt mondja, hogy nagyon el vagyok tévedve, ezek a krikszkrakszok valójában stilizált hímzésminták. Biztosan igaza van, de ettől nem tetszik jobban.))