Kéntelen furmint – Bencze István Furmint 2019

Van egy szegedi barátom – helyi szinten sikeres és ismert vállalkozó -, aki hobbiból kapálgat néhány négyszögöl szőlőt a Balaton északi partján, sőt, bort is készít. Évekkel ezelőtt egy Budapest-Szeged tranzit során elmondta, hogy nemcsak nagy tisztelője a „Bencze Pisti” borainak, de őt még a biodinamikus kísérletek is meggyőzték. Mivel a barátom gyógyszerész, némileg meglepett, hogy a biodinamikát szőröstől-tülköstől lenyelte, azaz meg sem próbálja az érthetőt, a talajélet felvirágoztatását leválasztani az érthetetlenről, azaz az alkimista liturgiáról. A közelmúltban aztán kiderült, hogy „Bencze Pisti” kéntelen fordulata sem tántorította el, a borait továbbra is szereti és vásárolja.

Mivel a „kénmentes” mini-kóstolónk sztárja nálam Bencze István Pinot Noirja volt, megkértem a barátomat, hogy a következő beszerzéskor gondoljon rám is. Nemcsak gondolt, hanem ismét meglepett, ezúttal azzal, hogy kaptam tőle négy palack Bencze-bort ajándékba. Feltételezem, hogy ebbe a főúri gesztusba némi hittérítői hevület is vegyült, ezért igyekszem pontosan beszámolni a tapasztalatokról.

Gyermeki türelmetlenséggel, rákészülés és kontextus nélkül a 2019-es Furmintot bontottam fel elsőként. Kontextus persze akkor is van, amikor nem látszik. Megpróbálom az enyémet rekonstruálni.

A természetes/natúr boros mozgalom számomra izgalmas és örömteli jelenség. Bár képviselőiket, egy lenéző mosoly kíséretében, szandálos hippiként szokták leírni, én a boraik és a hatásuk felől nézve inkább biztosítótűs punkoknak mondanám őket. Magát, a punk zenét soha nem szerettem, viszont amivé fejlődött és aminek megágyazott, az lett a zenei otthonom. A borban is valami hasonló folyamatra számítok: egyrészt a legtehetségesebbek megtanulnak kiváló borokat készíteni, másrészt a fősodor borászai is ihletet kapnak.

A „kénmentesség” még nem, a kénezés csökkentése viszont már meggyőzött. Én úgy találom, hogy alacsonyabb kénszint mellett a borok dinamikusabbak, izgalmasabbak lesznek, ám a mentesítés könnyen átbillen katasztrófába. A teljesen át nem billent, billegő borok élvezhetőek ugyan, de nagyon hasonlóak, elmosódnak a fajta vagy a termővidék jellegzetességei. A technológia – ez esetben „technológiátlanság” – határozza meg a bort, ami az egyediség teljes elveszítésével járhat.

Nem vagyok egy nagy furmint-rajongó, ezért inkább vakmerő, mint bátor tettnek tartom, hogy Bencze István ezzel a fajtával kísérletezik. Ugyanakkor a furmint nem egy tucatfajta, ha sikerül a kódot feltörni, akár nagy és eredeti borok is születhetnek belőle. Ez a 2015-ben telepített furmint premierje. Fátlan, szűretlen, derítetlen, kéntelen. Dűlő- és amforaválogatás.

Aki tartott már ilyen palackot a kezében, az egyet fog velem érteni: lehetetlen szó nélkül elmenni a csomagolás mellett. Nem a Furminté a legjobban eltalált címke, de esztétikailag összességében óriási előrelépés ez a mostani sorozat. Natúrboros körökben az erősebbik áramlat a kraftsörös, popartos, graffitis vonal, ezek viszont a nonfiguratív művészet meditatív, Mark Rothko-féle vonalához közelítenek, és azonnal egyértelművé teszik, hogy aki itt belép, az egy más világban fogja magát találni. Az átlag magyar boros címke nagyanyám falvédőjének szintje, ezeket pedig mintha a Guggenheim faláról akasztották volna le.

Billen vagy nem billen? Billeg. Nyitáskor enyhén pezseg, az illatot a sörös, cideres élesztősség határozza meg. Kóstolva egy sajátos koktél: kétharmad champagne, a maradékon almabor és körtelé osztozik. Megszólalásig hasonlít egy palackérlelésű pezsgőhöz, csak hiányzik belőle a buborék.

Furmint vagy nem furmint? Itt lehetne elsütni azt a poént, hogy a terroir felülírta a fajtát. Mindenesetre az én tudásomat messze meghaladná, hogy megmondjam, furmint. Talán a körte segítene, de ez tényleg az utolsó szalmaszál utáni kapkodás lenne egy MW vizsgán.

Szent György-hegy vagy sem? Itt már a poén sem segít. Ebbe talán még egy Kovács Anti sem tudná a terroirt belemagyarázni.

Meditatív vagy valami más? Szerintem pezsgő, életvidám bor, bármikor szívesen innám újra. Nem lélekgyakorlat vagy önismereti mélymerülés, inkább jó mulatság.

Drága mulatság. (És nem kéknyelű.)

One thought on “Kéntelen furmint – Bencze István Furmint 2019

Comments are closed.