19-re lapot – Pannonhalmi Főapátság rajnaiak

A tipikusság fordulatom óta minden egész eltörött, minden láng csak műfajokban lobban, kiestem a mátrixból, kizáródtam a nagy ponthálózatból. Ha nagyon muszáj, összekamuzok valami pontszámot, ami jelzi, hogy a legjobb portugieser hogyan viszonyulhat a legjobb merlot-hoz – az egyiket már kóstoltam, a másikat soha nem fogom -, de ezt magam sem tudom komolyan venni.

A tipikusság beiktatása az értékelési szempontok közé remek lehetőséget ad az „őshonos” fajták értékének felveréséhez és a nemzetköziek devalválásához. Az eljárás bizonyára védhetetlen a magyar cabernet-k szempontjából, de ezért aligha fogok könnyeket ejteni. Ráadásul, az én tesztpadomon soha nem is találkoznak, így lelkiismeretfurdalásra okot adó ütközések sincsenek. Nagy kóstolókra, ahol véletlenszerűen váltakoznak a borok, régóta nem járok, otthon meg nem keverek, mert mi értelme lenne a ribizlit a görögdinnye sztenderdjével méricskélni.

Így aztán ahogy eszembe jutott, gyorsan el is hessegettem a gondolatot, hogy a legjobb magyar rajnai rizlingek egyúttal a legjobb magyar fehérborok. Egyébként is, én reflexszerűen német rieslingekhez hasonlítom őket, ami garantált elvérzés, verseny csak az agónia hosszában lehet. Amikor pl. Montalcinóban készültem magyar borokat bemutatni, eszembe nem jutott volna rajnai rizlinget felvenni a listára – mi lehetne nagyobb lúzerség, mint német borászt magyar rajnaival vallatni?

Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2020

Jól elkészített, acéltartályos, fajélesztős, magyar riesling. Semmi nagy flikk-flakk, de amit tud, azt jól tudja. A maradékcukor minimális, a citrusos savak kellően pengék és ehhez még járul némi, sauvignon blanc-t idéző fanyarság a korty második felében. Az átlagnál koncentráltabb, mégis üdít. Bár lenne világítótorony a tölgyerdőben eltévedt magyar rieslingek számára!

5-6 pont és 2950 Ft. Megbízható választás egy étteremben, de otthoni felhasználásra nem riválisok nélküli – egy késhegynyivel több maradékcukorral az Ikon és a Tesco Finest Mosel jó alternatíva, olcsóbban.

Pannonhalmi Főapátság Prior Fehér (Rajnai Rizling) 2020

Meri, nem meri, meri, nem meri, na jó, kimondom: ez az egyik legjobb magyar bor. Ahhoz képest nem is drága. Nem egyből nagyon jó, mert azért a SB fajélesztő – én legalábbis, arra tippelek – kissé snassz a felső végen, és kell 5-10 perc, hogy a palackból kiszabadulva összerakja magát. De aztán az első kortytól az utolsóig imponálóan magabiztos és csábítóan finom. Gazdagon gyümölcsös, elegánsan fűszeres, kiegyensúlyozott, ugyanakkor tartalmas, jól strukturált bor. A teltség nem annyira extrém, mint a 2019-esnél, de ez is az az iskola áramvonalasabb dizájnnal, harapósabb motorral. Engem megvett.

7 pont és 4950 Ft.