Kimatekozták – Sabar Olaszrizling “Tóti 750” 2019

A Sabar az tulajdonképpen Káptalantóti, sőt, közigazgatásilag egészen az. Amit ma Sabar-hegyi templomromként ismerünk, az az őseredeti Káptalantóti templom. A települést írásban először 1270-ben említik, a címkén szereplő 750 ennek az évfordulójára utal. Az, hogy éppen 1270 palack készült, gondolom, inkább szülői ráhatás, mint isteni csoda.

Sabar Olaszrizling “Tóti 750” 2019

A bor kiemelkedően jól sikerült, a Sabar olaszok történetében szerintem ez lehet a csúcspont. Amikor próbáltam a jellegét megragadni, mindig az üveg képzetkörénél kötöttem ki – egyrészt annyira transzparens, másrészt a kortynak van valami egynemű kereksége, ami engem üveggolyóra emlékeztet. Az olaszrizlingnél sokat küszködnek a savak megőrzésével, ez itt példásan sikerült, a fajtát nem meghazudtoló, de élénk, fedetlen, élő savai vannak. Az illatban kamilla, méz, mezei virágok, a korty tágas, jó ízű, a második felébe egy kis cseresség és mandulás fanyarság visz csavart. Ha nagyon figyelünk, talán egy kis botritiszes jelleg is feldereng a háttérben. Perces lecsengés. Szerintem hosszúéletű lesz. 6-7 pont és 2990 forintos árával best buy.

Sabar Olaszrizling Birtokbor 2019

A Birtokbor évek óta biztos pont. Aki jó olaszrizlingre vágyik, és nem a határterületek felderítése, a terroirnüanszok kiszagolása a fő célja, az ne keressen tovább. Kerek, friss, jó tartású, jóízű, igazi magyar bor. Ízléses csomagolás, tisztességes ár. 6 pont és 2500 Ft.