Hogyan tud aludni 2 – Györgykovács Imre 2020

Az önismétlés főbenjáró bűn, az önmagunkra hivatkozás a dementia biztos előjele. Viszont Bruce Willis és Macaulay Culkin is milyen jól megéltek belőle. A hülyeséget félretéve, Györgykovács Imre és a fél hektár szőlő 2020-ban sem okoznak csalódást (understatement of the year). Tavaly így rajongtam érte, és idén szó szerint ugyanígy rajongok. Update a hajtás után.

Szerintem nagyon erős érvek kellenek ahhoz, hogy valaki ne vegyen mind a háromból – már amennyiben korábban is szerette a Györgykovács-borokat. Én viszont, amikor visszamentem belőlük vásárolni, rosszul számoltam ki a zsebpénzemet, és kénytelen voltam kettővel beérni. Amikor próbáltam magamat meggyőzni, hogy talán kettő is elég, akkor a Traminit és Sárgamuskotályt választottam. Traminit azért, mert eddig csak azt gyűjtöttem és mindenképpen kellett a vertikálisba. Sárgamuskotályt azért, mert tavaly nagyon meglepett és idén stabilizálta a helyét. Olaszrizlinget azért nem, mert a Sárgamuskotály kihagyhatatlan volt, a Traminit meg gyűjtöm. De ma délelőtt megyek és pótolom a hiányt.

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Tramini 2020

Olyan, mint lenni szokott: tramini a Somlón és Györgykovácson átszűrve. Sziporkázó. De nem nagyon, nem vakít el, nem fülsiketít, nem döngöl a földbe. Elegáns tramini. Összetett, szaftos, kerek korty, hosszú lecsengés. Nem tömény, nem émelyítő – felemelő.

8 pont és 6500 Ft.

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Sárgamuskotály 2020

A tramini az egyik kedvenc fajtám, a sárgamuskotály talán soha nem lesz az. Mégis ez a bor teljesen elvarázsolt. Illatos, friss, olajos, kiegyensúlyozott. Az illatban szőlő, mangó, ananász és a szokásos entourage, és ez egyszer nem csalódás, hogy a szánk felől nézve az orrunk becsap, mert a korty száraz. Textúrában nem olyan vastag és összetett, mint a tramini, de mennyire ízes és lendületes. Percekig tartó lecsengés.

8 pont és 6500 Ft.

Györgykovács Imre Nagy-Somlói Olaszrizling 2020

Ez az egyetlen a trióból, amelyiken érződik a fa, sőt, talán a gyufa. De csak érzéssel, ízléssel. Chablis benéz az ablakon. Mézes, krétás, zöldfűszeres, citromfüves illat – intenzitásban a fele, harmada lehet a két másiknak. Burgundis hordókezelés, a fa ad egy plusz réteget, de nem hívja fel magára figyelmet. Tömör szerkezet, kiegyensúlyozott, kerek korty. A vége felé sósra vált és beúszik a kötelező mandula.

8 pont és 6500 Ft.

Úgy látszik, 2020 nem csak a SAP-nál volt jó évjárat.

[PS: Tényleg csak gyűjtőknek: 2014-es Györgykovács Furmint.]