St. Andrea-átvilágítás

Milyen a St. Andrea ma? Magam is alig akarom elhinni, de 18 évvel a „Stylist a présházban” című dolgozatom megírása után a St. Andrea továbbra is kísérletezik. Miközben zajlik a bársonyos nemzedékváltás, a kísérletező kedv változatlan hevességgel lobog. A címkék letisztultabbak lettek, a szortiment áttekinthetőbb, de nem szűkebb – a honlapból kiindulva most is 20-25 különböző bort készíthetnek. Nemhogy nem kóstoltam még, de nem is tudtam arról, hogy létezik St. Andrea pezsgő. Nem egy, három. Csupán bikavérből hetet számoltam össze.

A dohszag elszállt. A kapor elszállt. Van helyette érettség. Túlérettség. Talán mazsola is. Ennek megfelelő alkohol. A 2021-es Pinot Noirban – ami az általunk kóstolt választékban messze a legjobban iható boruk – 13,5% az alkohol. A 2018-as Nagy-Eged Bikavérben 15,5! Mintha a régi szlogent, „Eger a magyar Burgundia”, lecserélték volna az „Eger a magyar Chateauneuf-du-Pape”-ra. Felkészül az „Eger a magyar Portó”. Nem gondoltam volna, hogy egyszer sikerül első gyerekkorom és második gyerekkorom két sztárját, a Neurotic-ot és a St. Andreát egy lapra kényszerítenem, de most többször is eszembe jutott Pajor Tamás halhatatlan rap-szimfóniája, a Brék: „a mérhetetlen túlzásokban ne tarts semmi mértéket”.

Jó borok, talán nagyon jó borok rejlenek az alkoholgőz mögött. Nehéz józanon felmérni (ez vicc akart lenni). Nem irigyeltem a másnapért társaságunk azon tagjait, akik a kármentő használatát lelkiismereti alapon elutasítják.

St. Andrea Napbor 2022

Kellemes, reduktív bor, nehéz lenne hibát találni benne, nehéz lenne erényt kiemelni. Modern, trendkonform. Volt, aki szerint izgalmasan fanyar, mások ezt zavaró kesernyének érezték. Megkérik az árát. 5 pont és 3450 Ft.

St. Andrea Pinot Noir 2021

Magyar szinten ez nem csak jól sikerült pinot noir, hanem rögtön az egyik legjobb. Az illatban szamóca, törökméz és csipkebogyó. Kóstolva arányos, finom, tetszetős, kellően élénk, jól iható bor. Lappang benne némi édesség, ami megkönnyíti a befogadást. Mélyebb lélektani elemzést nem kíván, egyszerűen élvezetes – ennyi pénzért egy magyar pinot noirtól nem várhatunk többet. 6 pont és 4450 Ft

St. Andrea Áldás Bikavér 2021

Az illatot az alkohol uralja, ehhez képest kellemes meglepetés, hogy vannak savai. Fejlődőképes. Az egész kóstoló során külön figyeltünk arra, hogy az egri pincéket sujtó doh-szag bárhol felbukkan-e, de egyedül itt éreztünk némi szotyolás bizonytalanságot a láthatáron derengeni. Abban nem tudtunk dűlőre jutni, hogy jelenlegi állapota a komplexitás esélyét vetíti előre vagy egyszerűen – korának megfelelően – rendezetlen még. Egy elég jó magyar vörösbor. 5 pont és 4450 Ft.

St. Andrea Hangács Bikavér 2019

Megosztó bor. Nekem a kedvencem a mezőnyből, mások viszont túl savasnak, szórványosan zöldnek érezték. Sem hordó, sem az elszaladt alkohol nem fedi el a részleteket, az illatban felbukkanó áfonya, fekete olajbogyó, gomba és naspolya nem szokványos kombináció, főleg nem magyar bortól. Van lendülete, tartása, és ha az idő segít rendezni a sorokat, akkor ebből kiváló bor lehet. 6-7 pont és 6950 Ft.

St. Andrea Merengő 2018

Igazolva láttam a fenntartásaimat. Ez a főkolompos a „mérhetetlen túlzásokban”. Alkoholban eltett gyümölcsök. Lehet szeretni, nem is nehéz. De többet inni belőle vagy részleteket kisilabizálni már emberpróbáló feladat. Mások nagyon is élvezték a behízelgő, kalóriában gazdag karaktert. 6-8 pont ízlés függvényében és 10.950 Ft.

St. Andrea Nagy-Eged Bikavér 2018

Nagyon tanulságos a kontraszt a Merengővel. A nagyobb súly ellenére is könnyebben cipeli az alkohol-poggyászt. Melegedve azonban kiderül, hogy a 15,5 százalékot ez sem viszi el szárazon. Aromák szempontjából sajátos vegyüléke a fűszeres, minerálisnak és a kékbogyós gyümölcsszörpnek. Az illat, a savak, a tannin karaktere képesek hosszan lekötni a figyelmünket. Kár az alkoholért. Erős 7 pont és 15.950 Ft.

Konklúzió: közfelkiáltással abban egyeztünk meg, hogy ezek a borok nemzetközi színvonalúak. Én utólag azért különvéleményt fogalmaznék meg: az alkohol túlságosan is ápol és eltakar, és a korty magja lazaszövésű a prémium kategóriához képest. Egy kékfrankosra épülő házasításnál, ami testben nem versenyezhet az ismertebb nemzetközi fajtákkal, alapvető feladat megtalálni a módját, hogy alacsonyabb potenciális alkoholfoknál szüretelve is kielégítő legyen a végeredmény.