Megy ez nekünk – magyar sauvignon blanc

A magyar borászok megtanultak sauvignon blanc-t készíteni. A lényeg ennyiben összefoglalható, de könnyebb lesz a lelkiismeretem, ha rákommentelhetek. Szóval, privátban azért annyit hozzátennék, hogy a megállapítás igazából csak erre a szűk merítésre igaz, ami aligha pontos leképezése a nagyátlagnak. Másodszor, az a gyanúm, hogy borászati szempontból nem sok fajta lehet, ami ilyen könnyen adja magát, én legalábbis szökőévenként, ha találkozom selejtes sauvignon blanc-nal. Harmadszor, egy hívatlan vendég is beesett a partira és a SB-galaxis határait jelentősen kitágította.


Hangyál Sauvignon Blanc Csicsergő 2023

Illatban, ízben remekül hozza a ropogós, reduktív figurát. Legkönnyebben a sav felől lehet rajta fogást találni: az is tipikusan reduktív, vagyis az élét nem csorbítja, lendületét nem korlátozza semmi. Bodza, maracuja, csalán, kóstolva friss és felvillanyozó. Ha elkövetjük azt a hibát, hogy hosszabban öblögetünk vele, akkor azért bejön egy kis zöldes fanyarság és persze a masszív savattak. Korszakosan korrekt. 5-6 pont és 3290 Ft.

Szijjártó Előd Sauvignon Blanc 2023

Hasonló karakter, mint a Hangyál. Talán egy fokkal új-zélandibb, már amennyiben a kandúrhúgy az ő megkülönböztető jegyük. Friss, fanyar, üdítő, gyakorlatilag minden sztereotíp dobozt kipipál. Ezt is boldogan kortyolgatnám egy salátabár napsütötte teraszán. 5-6 pont és 4950 Ft.

Kősziklás Sauvignon Blanc 2023

Telitalálat. A mainstream vonalon belül mindent tud és még olcsónak is mondható. Az illat vonzó és friss, jutott bele csalán és egres, de bodza és őszibarack is. Kicsattanóan egészséges, dinamikus, ugyanakkor ízgazdag korty. Viszonylag telt és krémes. A lecsengés hosszú, a már felsorolt jegyek mellett egy kis barackmagos fanyarsággal zárul. Erős 6 pont, abszolút best buy 2590 forintért.

Kősziklás Sauvignon Blanc „Madari-hát” 2022

Amint valakit rajtakapok, hogy megpróbálja tuningolni az én kedvenc fajtámat, a rieslinget, azonnal kitör belőlem a felügyeleti szerv: „Ne merészeld!”. A kölcsönösség elvét elfogadva kénytelen vagyok bólogatni, ha valaki azt mondja, hogy ne rakjuk hordóba, ne tartsuk seprőn, ne érleljük a sauvignon blanc-t, jó az, ahogy van. Márpedig ezt hordóba tették, seprőn tartották és érlelték, mégis jó. Amikor vakon kóstoltam a sort, a magyarok közül ez tetszett a legjobban – a feleségemnek viszont a ’23-as Kősziklás és hosszú távon annyiban igaza lett, hogy a „Madari-hát” jéghidegen az igazi, amint melegedni kezd, eluralkodik a hordó, dagad a test, feltámad a cukor, elfogy a lendület. Hidegen viszont elbűvölő, trópusi gyümölcsös, mély és strukturált, finom és ezt a fajta érett és csiszolt savat a mezőny reduktív részétől hiába várnánk. Erős 6 pont és 5800 Ft.

Pannonhalmi Főapátság Sauvignon Blanc 2023

Vakon eltaláltam, hogy hasonlít a Priorra. Ezt most gyorsan tegyük is zárójelbe. A bor szempontjából fontosabb, hogy a Hangyál-Szijjártó vonal kikerekített, sárgahúsú gyümölcsökkel felturbózott, profi és tetszetős változata. Nem egy terroir-tanulmány, de annál finomabb, a jóízűség értelmében. Csalán, mangó, nektarin, egres, bodza – ami szem-szájnak ingere. Kerek, teljes korty, kis cserességgel a végén. Potenciális közönségkedvenc. 6 pont és 4250 Ft.

Pascal Jolivet Blanc Fumé 2022

A hívatlan vendég, aki megzavarta a bulihangulatot. Elintézhetnénk annyival, hogy you get, what you pay for. De ez a bor, számomra, messze túlmutat az árán és a fajtán. Az illatban narancs, méz, gyöngyvirág, ringló, a korty dús, kerek, krémes és teljesen varratmentes. Szuperérett alapanyag, mégis megússza szárazon. Nemes és finom. Minden kedvenc borvidékemről és minden kedvenc fajtámból szeretnék legalább egy ilyen mesterien elkészített bort kóstolni. 9 pont és 13500 Ft.

A tanulság: ha kevés pénzért akarunk sokat, akkor még mindig a sauvignon blanc az egyik legjobb megoldás. Örülök, hogy a Kősziklás töretlenül tör előre és próbálnak kitörni az acéltartályból (miközben mesterien bánnak a reduktív technológiával). A Jolivet pedig olyan élmény volt, hogy most már minden borukat szeretném megkóstolni (a következő állomás ez lesz).

Válasz