Mindent bele!

Elutaztunk a fény városának elővárosába, ahonnan a pezsgést viszik az éjszakába. És a Moselt is érintettük. Minden okom meg lett volna a fényes jó kedvre, de közben apám kórházban feküdt és minél jobban éreztem magam, annál inkább mardosott a bűntudat. Eddig a privát, innen folytatódik a közszolgálat, döntöm a szakajtót.  

Fő szerepem szerint előkóstoló lennék, a főkóstoló kései, lefokozott és majdnem következmények nélküli utódja. Ha van valami haszna annak, amit csinálok, az ennyiben összegezhető: megkóstoltam, hogy neked már ne kelljen. Vagy éppen fordítva: hogy te se maradj ki belőle. Többször írtam már arról, hogy két évtized alatt a hangsúly áthelyeződött az utóbbira. Hogy a harang félreverése miért szorult háttérbe, annak két fő oka van: amikor valami rossz, azt nehéz ragozni sértően gunyoros szóvirágok és nevetséges túlzások nélkül, a másik ok a takarékosság, sokkal hasznosabbnak és hálásabbnak tartom korlátozott erőforrásaimat a jó dicséretére összpontosítani, mint a pocsék pocskondiázására. Most félig kivételt teszek, ragozás és pocskondiázás nélkül néhány olyan borra is kitérek, amiből nem kérek többet.  

Szászi Rózsakő 2022 

Idén megtanultam szeretni a rózsakövet, ami nem is olyan könnyű feladat. Ad. 1 kissé pacsulis, ha a fajtajelleg szabadon dorbézolhat, ad. 2 a Badacsonyi borvidék nyűgös arisztokratáját, a kéknyelűt rózsakővel akarták kiváltani az átkosban, márpedig kéknyelű nélkül engem fele ennyire érdekelne a borvidék. A 2022-es Szászi ragyogó bor, de legalább annyira a botritisz és a késői szüret formálta, mint a fajta (terroirról inkább nem hadoválnék). Ez egyébként jó kombinációnak tűnik, mert Földi Bálintnak is kóstoltam egy korábbi próbálkozását a fajtával, ami szintén briliáns bor, és azt is megcsípte a botritisz. Szóval, a Szászi intenzív és vonzó, őszibarackkal, sárga almával, olajos, vastag szerkezettel, összetett savakkal, hosszú, pikánsan fanyar lecsengéssel. Volt, amikor észak-róni fehéreket, máskor régebbi Kabócásokat juttatott az eszembe és minden cseppjét élveztem. 6-7 pont és 4850 Ft.      

Légli Géza Kötcse Olaszrizling 2019  

A Lidlben vettük szerény 1900 forintért. Sajnos, már lejárt a szavatossági ideje – fáradt, bágyadt, mint egy könyvben felejtett préselt falevél. 3 pont 

Böjt Egri Csillag Superior 2022 

Sauvignon blanc ütközik frontálisan sárgamuskotállyal. Disszonáns és geil. A maradékot gyorsan továbbadtam egy közeli kutatótársamnak. Egy darabig nem fogok Egri Csillaggal ujjat húzni. 3-4 pont és 3450 Ft. 

Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2023 

Továbbra is kiváló magyar riesling. Gyümölcsös, magabiztosan kivitelezett alaprecept, élénk, de nem metsző sav, ideális a nyárban, vagy, ha engem kérdeznek, az év bármely szakában. Ha van valami, ami kevésbé tetszik, akkor az a tutti-frutti az illatban, de ez csak a csomó a kákán. 6 pont és 4250 Ft.  

Figula Sóskút Olaszrizling 2023  

A kiváló Sóskutak sorát folytatja. Remekül adagolt botritisz, kellemesen édes tónus, az egyik nem válik uralkodóvá és fordul kesernyébe, a másik csak a gyümölcsöt emeli ki, nem ragasztja össze a szánkat. Sós, citrusos, zöld fűszeres, tartalmas, összetett, érdekes és élvezetes bor. Továbbra is a magyar olaszrizling-kultúra egyik oszlopa. 6-7 pont és jó vétel 4500 forintért

Montesei Le Battistelle Soave Classico 2022 

Ízlelgetem a szót: soave-rajongó. Tény, hogy csalódást nem tudok felidézni, azaz vagy erős a szinergia köztünk, vagy ez egy velejéig tisztességes és szakmailag erős borvidék. A Battistelle igazi bor, van mindene, él és élénkít. A 4 hónap seprőntartás szépen kerekíti. Alma, egres, ananász, gyümölcshéjas fanyarság. Alapbornak kiváló. Erős 6 pont és 6000 Ft 

Fento Albarino 2023  

Van egy kis SB stichje, de ez kinőhető, és másnapra ki is nőtte. Nem emlékszem olyan évjáratára, ami ne tetszett volna (nagyon), kedvenc fehér etalonom, ajándékborom. Az illatban papaja, finom zöldséges rezdülések, őszibarack. Közepes test, olajos textúra, a korty második felét citrusos frissesség hatja át. Igényes szórakozás. 7 pont és 6700 Ft.  

Sike Chardonnay 2022 

Korszakosan korrekt, azaz jól iható, de igazából nincsenek olyan erényei, amelyek újravásárlásra csábítanának. Az Etyeki Kúria uralja ezt a kategóriát, nehéz mellette érvényesülni. Az illat enyhén konzervkukoricás, a korty kellemesen édes, a sav viszonylag jól kihúzza a lecsengést. Van egy kis fémes, vegetális mellékíze, és a sav is reszel, ha jobban figyelünk rá. 5 pont (már kifutott). 

Szijjártó Előd Chardonnay 2022 

Megette a fa. Szőlőként még rendben lehetett, de egy ekkora erdő árnyékában ez merő találgatás. 4 pont (már kifutott). 

Domaine Brusset Les Travers Cairanne 2022  

Brusset – megjegyzendő név, felfedezendő szortiment. A sajtó már megjegyezte, mostantól én is veszem. Grenache-alapú, finom kézzel elkészített, tisztaízű és behízelgő bor. Szilvás, oregános, árnyalatnyi alkoholédességgel kerekített bor, pont olyan, amilyet egy Cotes-du-Rhone-tól elvárnánk (ha nagyképű akarok lenni, akkor Cairanne-tól (ez a kedvenc falum a régióban)). 7-8 pont és best buy (13 euróért vettem, már elfogyott). 

Domaine Durieu Cotes du Rhone 2022 

Atombiztos alap róni. Carignanra épül és nehéz olyan bort elképzelni, ami ennyi pénzért ekkorát ütne. Sokszor írtam már róla. 7-8 pont és 8 euró körül van.  

Suertes del Marques Hacienda Las Canas 2020 

Mindenki nagy ívben kerülje, savanykás, hévízesen büdös, vékony bor. Aki tovább olvas, annak elárulom, hogy ez egy roppant izgalmas bor, nekem már nyitáskor is majdnem tetszett, harmadnapra az utolsó kortyokra pedig minden bűne alól feloldóztam. Könnyű belelátni az extrém terroirt, a fajtáról – listan negro – semmit sem tudok. 4-7 pont, ízlés szerint. (Nekem 13 eurót bőven megér egy ekkora kaland.)  

Telmo Rodriguez Pegaso Zeta 2021 

Ha a hűha, a wow és a hoppácska között kell választanom, akkor az utóbbira szavazok, ezt legalább őszinte iróniával tudom kimondani. Ennyire kedvemre való burgundias vöröset talán csak kettőt ittam idén (Mas Amiel Oiseau Rare és Josep Grau Volador Negre). Rajongásomnak csak az ár szabhat határt. A Madrid melletti Gredos, ahol a kietlen fennsíkon elhagyott ültetvényeket simogatnak vissza az életbe újhullámos fiatalok, kábé 10 éve került fel a radarra, és úgy 5 éve én is merítettem belőle – akkor csak vakartam a fejem, sok volt a sav, kevés az aroma, papírvékony a test. A kritikusi hozsánna azóta még hangosabb lett, ha ebben a körben nem tudsz kapásból 5 gredos-i kedvencet felsorolni, akkor bugris outsider vagy. Egyet most már én is tudok.    

Izgalmas, finoman minerális, alig gyümölcsös, elegáns, tartózkodó, selymes, bársonyos, hibátlanul kerek, illesztési hézagok nélkül. That’s what I call kedvemre való kortárs vörös. 8 pont és 9300 Ft.     

Anne Gros et Jean-Paul Tollot La Cinso 2022 

Óvatosan kóstolgatom a belépő szintű cinsault-kat. Ez eddig az egyik legjobb, igaz, annyira nem is olcsó. Nyitáskor kissé büdös – talán ez is redukcióra hajlamos fajta -, de amit utána nyújt, az feledteti a döcögős kezdést. Finom, érett, kedvesen édes, áfonyadzsemes, grafitos aromavilág egy kis temperabeütéssel. A textúra bársonyos, krémes, de a sav elég élénk ahhoz – és a test is csak közepes -, hogy ne legyen nehézkes. Amúgy ez egy nagyon jó házból származó bor – két burgundi nagy név közös projektje. 6-7 pont és 15 euró.     

Kristinus Vári Kékfrankos 2020 

Sokat vártam tőle, de ez egy újabb alternatív, naturista bor (amforában érett), ami minden jóindulatom ellenére veri a lécet. Sok és eléggé nyers a sav, a korty egyenes és dísztelen. A palack viszont nagyot üt (mire megtaláljuk a szépet az AMC Pacerben, addigra ez a palackdizájn is beérik). 4-5 pont és 6500 Ft.  

Palacios Petalos 2021 

Valamikor a Petalos volt a bezzeggyerekem. Ahogy megkopott az újdonság varázsa, szemben a hordóval, úgy halványult a lelkesedésem. Ma már csak jó borként gondolok rá, ami mindig hozza a vállalhatót és ajándékként is jól mutat. Most mintha újra tört volna a jég – lehet, hogy jó az évjárat, lehet, hogy jobb alapanyagot sikerült felvásárolni, lehet, hogy visszavettek a hordóból. Nyitáskor kis redukció, de másnap már tiszta és erőteljes szilva, grafittal, ibolyával és határértéken belüli vaníliával. A korty kerek, jól strukturált, a tannin még kilóg, de nem reszelős és nem túlzó. Komoly bor, ami minden szinten kínál valamit és érlelésre méltó. Erős 7 pont és 8900 Ft.     

Ifj. Márkvárt János Kadarka 2023 

A ‘22-es nagy felfedezés volt számomra, az új évjárat, sajnos, visszalépés. Van itt egy kis érettségdeficit, egy kis zöldesség és az illatban egy kis maszatosság. Nagy kortyokban hozza a kadarka-karaktert és frissít, de ha jobban ránézünk a körmére, akkor egy kis körömlakklemosót is érezni fogunk. 4-5 pont és 4000 Ft.     

H&F Szekszárd Kadarka 2023 

Enyhén pezseg, de nagyon finom és a kadarka átlaghoz képest mély. Az illat intenzív, de elég nagy benne a forgalom és a meggyes, cseresznyés jegyek mellett a hangsúlyos fakérges, háncsos vonal nem mindenkinek fog bejönni. 5-6 pont és 5500 Ft.