15-20 évvel ezelőtt fogalom volt a Gere Kopár, meg a Vili Papa Cuvée, talán a Duennium is. Túl keveset mozgok boros körökben, hogy meg tudjam mondani, vannak-e még hasonló brandek, de ha nekem kellene jelölnöm, akkor biztos, hogy a Pannonhalmi Főapátság Rajnaija, a St. Andrea Áldás és az Etyeki Kúria Chardonnay-ja is szerepelne a listán. Ezek ugyan nem kiemelkedő borok, mégis többet tesznek a magyar borkultúráért, mint a tizenezerpluszos dűlős csodák vagy kőzetesszenciák.
Az Etyeki Kúria chardonnay-ja évek óta a kedvenc magyar fehéreim közé tartozik és szilárd meggyőződésem, hogy a nemzetközi chardonnay-piacon is – ahol azért elég nagy a forgalom – versenyképes a maga kategóriájában (10 euró). Egy ideje van egy kisszériás leágazása: a betontartályban készült „Konkrét”, ami lehet, hogy kísérletnek indult, de én elfogadom bizonyításnak.
Hogy ne légüres térben mozogjanak, kaptak két kihívót, szintén magyar. A Sauska Chardonnay fülbemászó nyitány, de a kidolgozás és a záró kóda jóindulattal is csak vázlat. Ha egy vidéki étterem teraszán élvezzük a magyar dolce vitát és a szűkös itallapon ez a bor is szerepel, ne keressünk tovább: behűtve megfelel a célnak. Nincs benne semmi bántó, igazi bisztró- és bulibor. Ha jobban a körmére nézünk, kiderül, hogy itt nem a szőlő és/vagy az évjárat erényeinek átmentése volt a fő cél, hanem a szőlő és/vagy évjárat gyengéinek eltűntetése. 5 pont és 5000 Ft.
A Jásdi Nagykúti Chardonnay a Sauska szöges ellentéte: a kisujját sem mozdítja, hogy elnyerje a fogyasztó tetszését. Számomra ez a hozzáállás sokkal rokonszenvesebb, de biztos vagyok benne, hogy a kisebbséghez tartozom. Aromaszegény, valahogy azonban mégis csopaki, friss, természetes, elegáns. A citrusokon, a grapefruiton és a sós ízen kívül, sajnos, egy kis nyersfa is játszik. Mindent összevetve, nekem tetszik, de egy heterogén vendégsereget nem ezzel akarnék lenyűgözni. 6 pont és 5450 Ft.
És akkor jöjjön a két Mérész Sándor tervezte modell. Kezdjük a szériaérettel. Az első kortytól érezhető, hogy ez a real thing: magabiztos és könnyen felismerhető. Életteli, finom, hosszú, árnyalatokban gazdag, friss gyümölcsökkel (zöld és sárga alma, sárgadinnye, némi trópusi kiegészítéssel), a korty telt, jól strukturált, a lecsengés kellemesen fanyar. A 2016-os még 2500 forint volt, tulajdonképpen örülhetünk, hogy nem lett kétszer annyi. 6-7 pont.
A Konkrét név nyelvközi szójáték: angolul a concrete betont jelent, és ez a bor betontartályban erjedt és érett. Toszkánában és a Rhone-völgyben is gyakori technológia, amit eredetileg a költséghatékonyság motivált és tartott életben, most pedig reneszánszát éli és fogyasztói oldalról én is a rajongók közé tartozom. Egy fokkal vadabb, nyersebb, elemibb, mint a „sima” chardonnay, az illatban egy kis chablis, égett gyufás redukcióval indít és a korty elejétől végéig sós. Határozottan gyümölcsös, alapvetően ananász és környéke, amihez a lecsengésben mandulás fanyarság társul. Rétegzett, izgalmas, villanásaiban Muscadeteket idéző bor. 7 pont és jó vétel 4550 forintért.
Válasz