A világ második legjobb fajtái

Nem rossz koncepció, ha megengedhető ennyi önvállonveregetés. A gyakorlat persze szüntelenül azon van, hogy kibabráljon az elmélettel és ez esetben nem is kellett megerőltetnie magát.

Ez „A második legjobb fajták” franchise fehér kiadása és első legjobbként hármat zártunk ki: chardonnay, riesling és sauvignon blanc. Így is aggasztóan sok pályázó maradt, de soha rosszabb restanciát. Az egyik elméletgörbítő tapasztalat az volt, hogy amint a második legjobbak ösvényre lépünk, azonnal sodródni kezdünk az egzotikumok felé, azaz potenciálisan a harmad- vagy negyedvonal felé. De hát mikor vegyük elő a borhűtő mélyéről a weirdokat, ha nem most? Arról nem is beszélve, hogy MW-hallgató legyen a talpán, akinek letisztult véleménye van arról, hogy a malvázia, a hárslevelű vagy a zöld szilváni még a második vagy már a harmadik ligában játszik. Egyáltalán hogyan is lehetne ezt megmondani, miféle kísérlettel, milyen teszttel lehetne bebizonyítani? No, mindegy, játéknak nagyon is jónak ígérkezett.

Hat fajtát indítottunk, két-két versenyzővel, vakon. A végső lista így alakult: albariño, hárslevelű, malvázia, marsanne, zöld szilváni és furmint. A mezőny erős lett, mi jól szórakoztunk, óvatosan tippelgettünk, néhányszor megállapítottuk, hogy hiába egy fajta „A” nem hasonlít „B”-re és a leleplezéskor önkritikusan hüledeztünk. Szerintem senki nem merte volna megtippelni, hogy egy furmint fog nyerni, azt meg pláne nem, hogy egy csopaki. Én sem, de azért mosolyogtam a bajszom alatt.

A fajtákat és boraikat ebben a sorrendben kóstoltuk:

zöld szilváni

A szilváni a tramini/savagnin és a heunisch weiss, azaz hunszőlő vagy zöld hajnos spontán kereszteződéséből született. Bőtermésű, aromaszegény, savas fajta, jó cukorgyűjtő képességgel. Németországban 1970-ig ez volt a legnépszerűbb fajta és a Liebfraumilch alapja.

Manni Nössing Eisecktaler Sylvaner 2022

Tartózkodó, hűvös idegen. A tulajdonságok nélküli bor. Illata nincs, kóstolva mintha követ nyalogatnánk, miután citromba haraptunk. Az összes lehetséges savfajtát felvonultatja. Jelenség, de tartok tőle, hogy a nagy többségnek inkább hátborzongató jelenés. Ha dicsérni akarnám, elegánsnak mondanám.

Leipold’s Schilfsandstein Silvaner 2022

A cult hype Bunsen-égője még csak takaréklángon, de mi már kóstoltuk. Kövérnek ezt sem mondanám, de hozzá képest a Nössing tényleg csontváz volt. Mindenből több jutott bele és mindenben jobb is lett. Definiáltabb, rétegzetebb, húsosabb, hosszabb és élvezetesebb. Az illat és az íz itt már a sejtetés felső határáig jut, talán a késhegynyi maradékcukornak köszönhetően hűvösen gyümölcsösnek hat (zöldalma, szőlő). Évente egyszer venném, innám.

albariño

Ibériai eredetű fajta, díszes rokonság nélkül. Spanyolország észak-nyugati csücskének és a vele szomszédos észak-portugál régiónak a felkapott fajtája. Vastag héjú, magas savú, aromagazdag, őszibarackos, körtés, fanyarságra való hajlammal.

Anselmo Mendes Alvarinho Contacto 2022

Ez sem siet eléd, hogy üdvözöljön, de kétségtelenül egy izgalmas, dinamikus, jól sikerült bor. Illatban az érett citrus és az éretlen trópusi gyümölcs vonalon mozog. Kóstolva ízlésesen sós, savas és fanyar. Testre alig közepes, a seprőntartást sem vitték túlzásba. Az én albariño-képemhez képest kissé szigorú.

Lagar de Cervera Albariño 2023

A legendás La Rioja Alta rias baixas-i üzletágának bora. Társaságunk egyik tapasztalt tagja technológiai bornak bélyegezte. Nekem ez első és harmadik kóstolásra sem jutott volna eszembe, de ettől még tényszerűen igaz lehet. Korábban is tetszett, most is. Kicsattanóan energikus, viszonylag gyümölcsös (körte, ananász, mangó), még inkább sós és fanyar. Feszes, friss, méltányos árú bevezetés az albariñóba.

malvázia

Ógörög, krétai eredetű, az egész mediterrániumot, sőt, a Kanári-szigeteket is meghódító fajta. Elsősorban édes, erősített borként ismert, de mi szárazon szeretjük.

Tenuta Capofaro Didyme Malvasia 2024

A kismillió malvázia változat közül ez a „malvasia delle lipari” Salina szigetéről. Salina öt vulkanikus kúp, de ma már zöld, részben a szőlők miatt. Elegáns, ízléses, tisztaízű, szépen elkészített bor. Nem rámenős, nem szigorú. Kiegyensúlyozott, körtés, őszibarackos aromájú, krémes textúrájú, közepesen testes, enyhén sós bor. Pusztán a származási hely alapján valami vadabbra számítottam.

Bodega Stratvs, Finca Las Palmeras, Lanzarote 2023

Ha magunk elé idézzük Lanzarotét és a szőlőtermesztésért folytatott heroikus küzdelmet, akkor ennek valami egészen extrém bornak kellene lennie. A borász azonban úgy döntött, hogy gyermekkora kedvenc fagyija előtt tisztelegve punccsal dobja fel a terroirt és a malváziát. A bor így sem rossz, de ebben a mezőnyben annyira kilógott a hordókezeléssel, hogy mindenki hátra hőkölt, amikor beleszagolt. Kár érte.

furmint

Megspórolom az ismertetést.

Csite Toplec Tokaji Furmint 2020

Kóstoltuk már jobb formában is. Ebben a mezőnyben lefelé lógott ki. Karakterében kissé narancsboros, határozott fenolossággal. Nyers fa és szappanos jegyek. Csikorognak a fogaskerekek.

Szent Donát Márga Furmint 2022

Izeg-zizeg, zümmög, duruzsol. Különleges, mégis finom, sós, gyümölcsös, tüzes bor. Hibátlan és dinamikus egyensúly. Narancshéj, grillázs, nedves kő, a fanyar ezer árnyalata. Mindenki ezt tette az első helyre.

hárslevelű

Ezt sem ragozom.

Somlói Vándor Hárslevelű 2023

Fásnak hatott első blikkre és utólag a specifikáció ezt részben megerősítette (8 hónap seprő, 10 százalék fa). Ettől még egy remek bor, valahol a középmezőny élén. Jóivású, összetett, élő, ásványos, mézes, lóherés jegyekkel. Közvetlenül a Márga után nem tudott érvényesülni.

Gizella Barát Hárslevelű 2023

Egy emberként kiáltottunk fel, hogy ez kukoricás, aztán meg, hogy édes. Én azóta háromszor visszakóstoltam, és a kukorica áll, az édes nem. Biztosan van benne valamennyi maradékcukor, de a szép savaknak köszönhetően belesimul a szövetbe. A kukoricán kívül kamilla, zöld fűszerek és lime. Szuper megnyerő, szaftos, tartalmas, jól iható bor. Dobogóközeli.

marsanne

Észak-rhone-i őshonos, a fehér hermitage alapanyaga, sőt, a vörös hermitage-ban is engedélyezett 15 százalékig. Könnyen lelágyul, ha elszalad a hőösszeg.

Domaine Combier „L” Marsanne 2023

A sok aromaszegény bor után ez egy illatos fajtának hatott és meglepően pozitív fogadtatásban részesült. Szinte parfümös, loncvirággal, sárgabarackhéjjal. Kóstolva lágyabb, krémesebb, alkoholosabb, mint a nagyátlag. Szerencsére a végén a barackmagos fanyarság elveszi az édesség élét. Kényeztető, könnyen szerethető bor, sok apró részlettel.

Yves Cuilleron “Les Vignes da Cote” Marsanne 2023

A marsanne jobb kiadása. Frissebb, lendületesebb, izgalmasabb. Ami a Combier-ben túlzásnak hatott, az itt egyensúlyban van. Sóban eltett citrom, lime, mandarin, ananász. Kóstolva összetett savak, sok íz, az alkohol nem lóg ki, fa sem zavarja az aromák tisztaságát. A mezőny talán legélvezetesebb bora. Best buy.

A közönség szavazatok alapján a Szt. Donát Márga nyert utcahosszal, a dobogósok: Anselmo Mendes Contacto Alvarinho és Yves Cuilleron Marsanne.