Italo disco mixtape

Gasztronómiai szempontból teljesen italofil lettem, kiábrándultam a színes pöttyökből és habfészkekből, a paradicsomízű paradicsomnak friss bazsalikommal és olívaolajjal jobban tudok örülni, mint a konfitált lóherének szent jakab emulzióban. És olcsóbb is. Olasz bort viszont egyértelműen ritkábban iszom, mint franciát vagy németet. És erről alapvetően nem a minőség, hanem az ár tehet. Arról meg az amerikaiak. Az olasz elittel elszaladt az amerikai ló. Amikor 15-20 évvel ezelőtt elkezdtünk Montalcinóba járni, akkor annyiért adtak egy palack brunellót, mint most egy rossót (fun fact: 2004-ben 215 forintért váltották az eurót). Időnként azért, többnyire baráti segítséggel, alkalmam nyílik mintavételezésre, és az elmúlt fél év merítéseiből most összeállítottam egy válogatás kazettát.

Wittgenstein egyik szösszenetében azt írja, hogy bár a kuglófban a mazsolát szereti a legjobban, csalódott lenne, ha kuglóf helyett egy marék mazsolát kapna. Észrevételét megszívlelve, ez a pléjliszt sem lesz vegytiszta mazsola, ám aki eljut a poszt végéig, az jutalomban részesül.

I Custodi Pistus Etna Rosso 2021

Az Etna számomra nagy falat és feladat. Lassan két évtizede, hogy az olasz bor legeredetibb szegletének nevezték ki, és amikor a hájpolás hatására beadtam a derekamat és helyszíni szemlét tartottunk, akkor tetszettek ugyan a borok, de az árakat mellbevágónak találtam. Amikor itthon kóstoltunk, az irány tetszett, de a nagyságot nem éreztem. Ezt a palackot ajándékba kaptam és pazar ajándéknak bizonyult. Ráadásul, ezzel az árszabással Villányban sem lógna ki. Kiváló bor, kulturált, kifinomult, érdekes, de nem nehezen befogadható. Az illatban naspolya, vargánya, szamóca, balzsamecet és vanília, a korty burgundi stílusú, könnyed, élénk, a korty végén aztán beköszön a tannin, de ez inkább texturális változatosságot jelent, semmint a szájporszívó bekapcsolását. 8 pont

Felsina Berardenga Chianti Classico 2021

Az archetipikus sangiovese. És brutális best buy, legalábbis ezen az akciós áron. Amikor ismerősök Toszkánában járva, 25 euróért vesznek a pincénél egy rosso di montalcinót, akkor a 10 euró Budapesten édes anomália. Nincs tölgyfával bepanírozva, közepes testű, élénk és tisztaízű, nem savanyú, nem kesernyés, nem szárít. Ha türelmesen pörgetjük, a fél sangiovese aromaprofilt kiszagolhatjuk belőle. 6-7 pont.

Felsina Berardenga Chianti Riserva 2020

A Classicóhoz képest nem előrelépés. Egy fokkal mélyebb, sűrűbb és hárommal fásabb. A hordó a vanílián túl citromos ízt is ad, meg egy kis szárító tannint, én mindkettőről le tudnék mondani. Ami a fa mögött van, az becsületes, tisztességes, minőségi anyag, kár volt becsomagolni. Szerintem erős 6 pont, a Wine Spectator és James Suckling szerint 94. Árban ez is csábító.

Villa Raiano Aglianico 2021

Gyönyörű illat (meggy, szeder, mandulás csoki), aztán a folytatásban akad egy-két murvás szakasz. A kesernye, a tannin mennyisége és az alkohol a feleségemnek túl sok volt, én élveztem a driftelést a hajtűkanyarokban. 5-6 pont és 7600 Ft.

Antinori Tignanello 2012

Aki rajong a Tignanellokért, ne is olvasson tovább. Szerintem nagyon eljárt felette az idő, és mivel most napokon át szöszölhettem vele, először merült fel bennem, hogy talán eleve elbaltázott koncepció a cabernet-vel házasított sangiovese. Testben, tanninban, savban nem egészítik ki egymást, aromatikában pedig ütköznek. A paprikás, naspolyás, szárított paradicsomos jegyek találkozása a pörkölt fa édes fűszereivel minden csak nem szerencsés kombináció. Az egyensúly még rendben lenne, a sav sem tetszhalott, a tannin integrálódófélben, de egyetlen olyan vonatkozást sem tudnék említeni, ami emlékezetessé vagy lenyűgözővé tenné. 7 pont

Prunotto Barbaresco 2022

A Prunottót mindig úgy könyveltem el, mint az elérhető minimum Piemontból, a szükségtelen rossz a magyar piacon. Ha csak rajtam múlik, soha eszembe nem jut megkóstolni. De most kezet csókolhatok a szerencsés véletlennek: évek óta ilyen borról álmodtam, miközben azt sem tudtam, hogy létezik-e, és ha igen, hol keressem. Valószínűleg Piemont és a nebbiolo lett volna az utolsó tippem. Az a fajta kifinomultság és frissesség hatja át, amilyennek – olvasmányélményeim alapján – a nagy burgundiakat elképzelem. Színre kadarkának sem lenne sötét, az illat pedig lenyűgöző: szárított virágok, rózsa, csipkebogyó, kandírozott narancshéj és fekete föld. Alkohol, hordó, túlhúzott extrakció nem nyomasztja, éterien tiszta, szabadon szárnyal. Mi történt a Prunottóval? Egyszeri csoda vagy az évtized megtáltosodása? 9 pont és 17000 Ft.

Capanna Rosso di Montalcino 2022

Gyönyörű szín, intenzív illat, érett, édes gyümölcsökkel teli korty, viszonylag sok, de érett tannin. Nagyon vonzó bor. Az egyetlen kritikai észrevételem, hogy a Collemattoni szomszédságában feltűnik, hogy az alkoholédesség és a szerényebb savak miatt az árnyalatok gazdagságában nem az övé a végső szó. 6-7 pont és 19 euró.

Collemattoni Rosso di Montalcino 2022

Nyitáskor az illat reduktív felhőbe burkolódzik, de úgy negyedóra után kitisztul az ég és kirajzolódik a tipikusnak mondható cseresznye, faeper, konyakmeggy háromszög. Kóstolva kifinomult, friss, zizeg a sav, természetes gyümölcs és tannin, hordót nem érezni. Klasszis. Erős 7 pont és itthon is kapható.

Sesti Rosso di Montalcino 2015

Az itt következő 2015-ös széria egy barátom kollekciójának metszete. Én a Sestit grand cru-nek tekintem Montalcinóban, de nem problémamentes választás, olykor túlérett, ritkábban illós is lehet. Amikor viszont minden klappol, akkor tarol. Most a közös kóstolás alkalmával nem homorított nagyot, csakhogy én még két napig szöszöltem vele és a végén szégyelltem magam, hogy hogyan nem szúrt szemet azonnal, hogy ez minden szinten a többiek fölé nő. Egyszerűen jobb minőségű szőlőből készült. Komplex, cseresznyés, faepres, virágos, babérleveles, vadhúsos, balzsamecetes illat, közepes test, minimális édesség, teherbíró sav. Hosszú, hosszú lecsengés. 7 pont. Giuseppe Sesti csodálatos ember volt és nagyszerű borász.

Sesta di Sopra Rosso di Montalcino 2015

Nagyon régi kedvenc. A személyes elfogultság sokáig a slágerlistám dobogóján tartotta, ma már talán tisztábban látok és kissé túlárazottnak gondolom a boraikat. De ez most visszaadta a hitemet. A mezőny legfiatalosabb bora. Viszonylag lazább, de friss és gyümölcsös. Nincs benne semmi erőlködés, jól iható, szomjoltó bor 10 évesen is. 7 pont.

Il Poggione Rosso di Montalcino 2015

Nagy borászat, nagy hírrel. Engem soha nem fogtak meg a boraik. Megnyerően világos téglavörös szín. Az illat balzsamecetes, csipkebogyós, a korty könnyed, finom és kerek, a lecsengésen azonban eluralkodik a csersav. Alaposabban szemügyre véve, öregebb, üresebb és rövidebb, mint a mezőny zöme. 6 pont

Capanna Rosso di Montalcino 2015

Tipikus, balzsamecetes, faepres, érett meggyes, antik bútoros rosso. A korty kerek, szaftos, gyümölcsös, viszonylag telt. A lecsengés enyhén szárít, de ezt is inkább a hitelesség részeként könyvelem el. A Sesti után a második legmeggyőzőbb rosso. 7 pont.

Canalicchio di Sopra Rosso di Montalcino 2015

Az utóbbi egy évtized egyik legfényesebb pályáját befutó montalcinói borászat. Sötét szín, intenzív illat, szamócás, faepres, mandulás, precíz, kerek, jól elkészített bor, hosszú lecsengéssel. Kissé modern, kissé fás, de soha rosszabbat! 7 pont

Conti Costanti Rosso di Montalcino 2015

Első este nagyon meggyőző volt, testes, sűrű, tipikus, illó-közeli (ami nem ritkaság Montalcinóban). A folytatásban – és jobban figyelve – már inkább darabosnak tűnt, aránytalanul sok tanninnal. Az illat fügés, datolyás jellege és az illó-gyanú is megcsúszott szüretre vall. 6 pont.

Umani Ronchi Villa Bianchi Verdicchio dei Castelli di Jesi 2023

Mindkét Umani Ronchi igazi bor. Ez alatt azt értem, hogy nem érezhető semmi erőlködés, hogy valami többet, szebbet, nehezebbet, komolyabbat hozzanak ki abból, amit szüreteltek. Készséggel elhiszem, hogy ilyen a verdicchio. És ez nem esik távol az olaszrizlingtől. Az illat visszafogott: szőlő, mezei virágok, pollen. Közepes test, közepes intenzitás, hibátlan egyensúly, közepes hossz. Talpig becsületes alapbor. 6 pont és 4400 Ft.

Umani Ronchi Casal de Serre Verdicchio dei Castelli di Jesi 2023

Ugyanaz a szabásminta, egy fokkal teltebb, egy fokkal édesebb, díszítő jegyeiben viszont más a dizájn: citrusos, meszes, sós, mandulás. Okos, ízléses, vonzó bor, kétségtelenül, ez sem ugrik ki a pohárból. 6-7 pont és 7100 Ft.

Antinori Castello della Sala San Giovanni della Sala 2023 Orvieto

50 százalék grechetto, 25 procanico, a maradék pinot blanc és viognier. Kedves, kellemes, ártalmatlan, arctalan bor. Ahhoz képest nem olcsó. 5 pont.

Terlaner Cuvée Alto Adige 2023

60 százalék pinot blanc, 30 chardonnay, 10 sauvignon blanc. Szépen elkészített, kulturált, csiszolt, becsvágyó bor. Az illatban visszafogott fa (vagy seprő), grapefruit, lime, enyhén füstös. Kóstolva kellően friss, nem túl érdekes, de nem is közönséges. Legnagyobb erénye a finom kesernye, ami a kortyközéptől jelentkezik. Valószínűleg jól érlelhető. 7 pont és 9000 Ft.

Collemassari Melacce 2023

Régi kedvencem. Komplett és komplex bor. Engem egy kevésbé harsány viognier-ra emlékeztet. Illatos, friss, tartalmas, szaftos és a lecsengésben finoman fanyar bor. Talán kaphatott egy kis seprőntartást, mindenesetre a végén van egy kis közegellenállás. A sav kerek és gördülékennyé teszi a kortyot. 6-7 pont és 7000 Ft.

Kispályás bajnokságba ezzel a sorral neveznék:

Collemassari Melacce 2023

Umani Ronchi Villa Bianchi Verdicchio dei Castelli di Jesi 2023

Felsina Berardenga Chianti Classico 2021

Collemattoni Rosso di Montalcino 2022

I Custodi Pistus Etna Rosso 2021

Prunotto Barbaresco 2022

Válasz