Legjobb vételek 2022 nyár/ősz

Ebben az összeállításban olyan borokat ajánlanunk, amelyek áron felül teljesítenek és nem rétegízlést képviselnek. Slágerborok. Nekünk, a borról rendszeresen olvasó törpe minoritásnak is tetszenek és ha a hozzánk betévedő, gyanútlan vendégeket megkínáljuk vele, ők is elismerően bólintanak, aztán újratöltést kérnek és címkét fotóznak. Ilyen infláció és forintromlás mellett még nehezebb megmondani, hogy meddig olcsó és honnan drága. Természetesen, egy tízezer forintos bor is lehet nagyon jó vétel, de ezúttal is azt az elvet követtük, hogy a legolcsóbb igazán jó bortól elindultunk fölfelé és éppen elég hosszú listát kaptunk anélkül is, hogy a 15 eurót átléptük volna. Egészségünkre!   

Fehérek

Nyári Ödön Olaszrizling Folyóbor 2019

Retró a köbön. Kétliteres folyóbor koronazárral. A kendőzetlen valóság maga, az eszményi terroirbor: nincs benne más csak 2019, olaszrizling és a Szent György-hegy. A 2018-as is jó volt, abba viszont egy kis botritisz is csurrant. Ez savban bátrabb, ami fröccsben vagy szimplán a kánikulában erény. Az illat birsalmás, vegetális, vadvirágos, vasas. Kóstolva közepes test, kerek korty citromtortás, birses, gyömbéres és mandulás jegyekkel. A sav nem tökéletesen érett, de ez az egyetlen kritikai észrevételem. 2100 Ft, ami 0.75-ös palackra átszámolva 790 forint. (AM)

Nyakas Sauvignon Blanc 2021

Minden ízében megnyerő, robbanékony, fajtajelleges SB. Precízen kiszámított sav/maradékcukor egyensúly, élénk színekkel festett, megkapó aromák. Lehetne hosszabb, de ezt szóvá tenni akadémikus akadékoskodásnak hat egy ilyen tűzijáték után. Az Auchanban olykor 1300 forintért árulják, egyébként 1800 körül van. Világraszóló best buy. 5-6 pont (AM)

Bakonyi Csavargó 2020

Acélos, hűvös karakter, zöldveltelinis-szárzelleres, diszkréten virágos jegyekkel. Ropogós, de nem tutti-fruttis vagy technoboros; tetszetős redukció csempész bele izgalmat. Csontszáraz, feszes, mégis kerek íz, savhangsúly nélkül, kellemes cseres érintéssel a finisben. Egy kis komolyság a könnyedség, frissítő karakter mellé. Túlmutat a szimpla ropogós fehéren, igazi, borszerű bor. Nem csak villányinak példás. 5,5 pont, remek vétel, 2000 Ft (Radovin, Borfalu, etc., sokfelé kapható). 12,0%, zöldveltelini, hárslevelű, királyleányka és olaszrizling. (Németi Zoltán)

Etyeki Kúria Chardonnay 2019

Mi lehetne érdektelenebb, mint egy magyar chardonnay? Csakhogy ez egy ritka kivétel: csiszolt, kulturált, európai bor, amiben a hordó nem vasalta ki a részleteket. Ráadásul egy jolly joker: félamatőr vacsoravendégeink ugyanúgy megtalálják benne a szépet, mint kényes ízlésű kóstolótársaink. Elegáns, kerek, finom, friss – ennyi pénzért ajándék. 2850 Ft (AM)

Pannonhalmi Főapátság Rajnai Rizling 2021

Nyitáskor az illat merő sauvignon blanc fajélesztő. Onnantól kezdve azonban hibátlan. Idővel az illatban a tuttifrutti mögé felzárkózik az őszibarack. Lendületes, üdítő, jó ízű, igazi riesling. Semmi flikk-flakk, csak szépen végigvitt reduktív technológia, meg jól elkapott szüret. És száraz. 3000 forint. (AM)

Mérész Sándor Project Field Blend 2019

Az Etyeki Kúria főborásza, Mérész Sándor szólóban is nagyot megy. Ez egy abszolút világszínvonalú bor. Tiszta, részletgazdag és harmonikus, dacára annak, hogy a házasítás – már amennyiben egy vegyes ültetvény esetében beszélhetünk ilyesmiről – egyik fele sauvignon blanc, ami mellett igencsak nehéz szóhoz jutni. Az összkép inkább élénkebb chardonnay, a sauvignon blanc csak egy kis delejt visz bele. 3100 Ft, röhejes ár egy ilyen borért. (AM)

Zelna Farkó-kő Olaszrizling 2019

Ez a bor részben saját jogán, részben a Zelna alapolaszának képviseletében van itt. A Decanter World Wine Awards 97 pontos, a Lidlben 1500 forintért akciózott borának vastagbetűkkel kellene az ajánlónkban szerepelnie, de gyakorlatilag már nem kapható (csomagba zárták). A Farkó-kő a pince csúcsbora és egyúttal az egyik legjobb és legmegnyerőbb magyar olaszrizling. Makulátlan egyensúly, könnyed elegancia, tiszta aromák jellemzik. Kiváló borászati munka. A Borfaluban 3990 forint és ez nagyon méltányos, pláne, ha a borászat saját webshopját vagy a Veritas árait nézzük. (AM)

Telmo Rodriguez Basa Rueda 2021

Telmo Rodriguez a borvilág Indiana Jones-a, elfeledett borvidékek elhanyagolt ültetvényeinek felkutatója és megmentője. Ez is öregtőkés, integrált művelésű verdejóból készült (a magyarul disszonánsan hangzó ’Basa’ név a bakművelésre utal). Finom, barátságos, zamatos, minden műviségtől mentes, igazi bor, citrusos, sárga almás, limehéjas aromaprofillal. Dicséretesen hiányoznak belőle a sauvignon blanc fajélesztővel járó, unalomig ismert jegyek. Nem tudom elképzelni, hogy létezik ember, aki ezt a bort ne szeretné. 4250 Ft. (AM)

Nicola Bergaglio Minaia Gavi 2018

A helyszín Piemont, a fajta cortese. Ez a bor újra ráébresztett, hogy a koncentráció mekkora érték és nem tévesztendő össze a súllyal. Tömör, rétegzett, érett anyag, az egész szájat betölti, de nem nehéz, nem telít el. Az illat leginkább olaszrizlingre emlékeztet, virágporos, akácvirágos, puskaporos, némi sárga ringló és egres beütéssel. Kóstolva lenyűgöző a beltartalom, igazi háromdimenzós korty, finoman vibráló savakkal, finom mineralitással és finom cserességgel. A lecsengés elegánsan fanyar és szolidan tüzes. Gyémánt kontent. 5690 Ft. (AM)

Rozék

A magyar rozék emberemlékezet óta hozzák a biztos színvonalat. Azt a színvonalat, ami miatt senki nem veszi őket komolyan. Az utóbbi években azonban elszaporodtak az igényesebbnek szánt és merészebben árazott próbálkozások. Ezek közül nálunk eddig csak a Vylyan Rozé Variáció tudta áttörni az üvegplafont. Egyébként maradt a Konyári Rozé a sztenderd ajánlás, amihez idén először felzárkózott a Pannonhalmi Főapátság rozéja.

Figuiere Rosé Mediterranée 2021

Évek óta ablak a provanszi rozék kifinomult és számunkra drága világára. Virágos, őszibarackos, krémes, édesen gyümölcsös, citrusos savakkal, amelyek hosszan kitartják a lecsengést. Az arisztokratikus eleganciáért kétszer annyit kell fizetnünk, de a tiszta ízek, az intenzitás, a habzsolhatóság tekintetében a Mediterranée sem fog csalódást okozni. 4250 Ft. (Nem mellesleg, a nagy testvére most is az évjárat egyik legjobb rozéja.) (AM)

Vörösek

 

Csányi Villányi Shiraz 2021

Egy ezres körül nemigen találni még egy ennyire megbízható magyar vörösbort. A stílus azonban kicsit hullámzó, az aktuális 2021-es évjárat egészen kortársra sikerült – bozsolékat idéző, ropogós és bisztrós, mindössze 12,5%-os alkohollal. Karcsú, játékos, csupa gyümölcs és élénkség, nyári melegben is bevethető, hűtsük be nyugodtan. Mintha nem is villányi lenne, merészen szakít az uralkodó, erőre építkező megközelítéssel. 4,5-5 pont (84/100), 1100 Ft, Aldi (Németi Zoltán)

Teleki Kékfrankos 2019

Nem a kategórián felüli beltartalom emeli ki az olcsó vörösborok közül, hanem a stílus. Autentikus, felismerhetően villányi, ászkolt, tradicionális karakterrel, fűszeres fanyar aromavilággal. A kékfrankos élénkségével jön át, a könnyebb testtel, a remek ihatósággal. Vonzóan régivágású, igazán borszerű, mintha csak a chianti pannon verziója lenne. Bársonyos és rendezett, könnyedségéhez mérten intenzív zamattal. Egy jó büdzsévörös a hétköznapokra. 5 pont (84/100), 1300-1400 Ft (Auchan és egyéb szupermarketek). (Németi Zoltán)

Vylyan Macska 2021

Az egyik legélvezetesebb 2000 forintos vörösbor, amivel idén találkoztam. Nem híg vagy  olcsóboros, mint a portugieser derékhad, már-már hihetetlen, hogy ebből a fajtából készült. Bőkezűen gyümölcsös, lédús, zamatgazdag, igazán letisztult és ízléses. Déli érettség bisztrós stílusban, van egyfajta hordót sosem látott Cotes du Rhone-vörös karaktere, amitől csak még vonzóbb. Tökéletes egyensúly, kerek egész illattól lecsengésig, igazi örömbor. Bravó a szőlésznek és a borásznak. 5,5 pont (86/100), szerző kedvence. (Németi Zoltán)

Szentesi Kétii Érintés 2018

Cabernet franc és merlot bérelt területről. Annyira éteri, kerek, sima, finom és varratmentes, hogy az ember egy idő után zavartan kérdezi: ha így is lehet bort készíteni, akkor mások miért nem teszik. Édes és kedves, csipkebogyós, pemetefüves, málnaszörpös aromákkal, igazi gyümölcsbomba. Nem éget, nem is fűt az alkohol, nem csíp, nem metsz, de nem is alibizik a sav, a tannin pedig mint egy pinot noirban, finoman omlós, diszkréten támogat. 2950 Ft (AM)

Kúria Sopron Merlot 2018

Az illatában málna és dohány, az egyébként jó minőségű hordó pörkölési jegyei nem uralkodnak el, még a merlot-kra oly gyakran jellemző kis zöldes stich is kivehető (ha tudjuk, hogy mit keressünk). Az illattól a lecsengésig végig kellően intenzív és egészséges. Egészen nagyboros jellege van – talán a hordó teszi -, de a frissessége, a kiváló savak, a mértékletes extrahálás megóvja az átbillenéstől. 3450 Ft vagy még olcsóbb. (AM)

Pandolfa Federico 2020

Ez egy kisebb csoda. Árban is, minőségben is. Árban azért, mert ilyen euro árfolyam mellett külföldi bor gyakorlatilag nem tud labdába rúgni a magyar piacon. Minőségben azért, mert ezen az árszinten nem szokott előfordulni, hogy két vonatkozásban is kiemelkedő legyen: nemcsak megnyerő és komplex, hanem a fajta (sangiovese) tankönyvi példája is (noha nem toszkán). Komplett bor, erővel, részletekkel, gazdag zamatokkal. 3890 Ft (AM)

Homola Kékfrankos 2017

Palackérett bort ritkán adnak a boltban. És ilyen jó kékfrankost sem árulnak minden utcasarkon. Ezzel ne a vendégeket akarjuk elkápráztatni – habár talán arra is alkalmas -, hanem saját örömünkre és épülésünkre fogyasszuk el! Az ilyen borok mutatják meg, hogy a kékfrankosban mekkora tehetség rejlik. A pinot noir után az egyik legszebb savú fajta és tannin tekintetében is a legkifinomultabbak közé tartozik. Az illat gyönyörű, szinte nem lehet vele betelni. 3970 Ft (1500 forinttal többért, a Syrah is kiváló). (AM)

Palacios Remondo La Vendimia 2020

Ebben a borban még soha nem csalódtam. Spanyolországban ez egy 8 eurós tapas-bor, nálunk igényesebb parti-kellék. Tényleg nehéz elképzelni azt a fogyasztót, akinek ez ne ízlene. Még azt sem mondhatom, hogy photoshoppal okoskodták össze. Szerintem szénsavmacerált valamilyen arányban, kapott egy rövidke hordós érlelést, és az 50 százalék grenache szépen kikerekíti, kisimítja a tempranillót, fordítva pedig az 50 százalék tempranillo szépen visszabillenti az édességből, a túlsúlyosságból, krémességből a grenache-t. 4950 Ft (AM)

Perrin Reserve Cotes du Rhone 2019

Az évről-évre javuló Perrin Reserve egy tipikus dél-róni alapbor, már amennyiben eltekintünk attól, hogy nem a grenache uralja az összképet, hanem a mourvedre és a syrah, illetve az átlagnál összetettebb és mélyebb. Cseresznyés, borsos, zöldfűszeres illat, a korty sűrűszövésű, sötétebb karaktert adó tanninokkal. Hálás feladat végigkövetni, ahogy pohárról pohárra, az oxigén és a hőmérséklet hatására változik, újabb és újabb színekkel gazdagodik. Ezt a bort nyugodtan érlelhetnénk minimum 4-5 évet. 5250 Ft (AM)

Cuilleron Syrah 2020

Már akkor is rendszeresen vásároltam, amikor külföldről kellett rendelni. A jó syrah-nál nincs jobb, az olcsó és jó syrah pedig a természet és a modern világ ritka ajándéka. Ez egy hibátlan észak-róni, famentes példány, erdei gyümölccsel, ibolyával, árnyalatnyi borssal. A test alig közepes, a korty élénk, intenzív ízekkel. Örök kedvenc. 5490 Ft (AM)

Etyeki Kúria Pinot Noir Magnum 2016

Ránézésre egy óriás cumisüveg megzavarodott digitális kijelzővel. A tartalom azonban főnyeremény. Fedetlen, könnyed, légies. Az illat 2/3 rész cseresznye, 1/3 rész ribizli és fakéreg. Kóstolva súlyra, jellegre olyan, mint a reális kadarka égi mása: élénk, frissen gyümölcsös, fűszeres, a korty végén egy kis sós beütéssel, alig érzékelhető tanninnal. Üdítő, áttetsző, részletgazdag, felfedezésre csábít és jól iható. Tisztán hagyja a szájat, noha ez sem csontszáraz. Annyira fiatalos, hogy nem lepne meg, ha lenne benne még 4-5 év a csúcsig. Másfél liter, 7920 Ft. (AM)

Pezsgő

Tesco Finest Prosecco

Az illatban virágos, zamatos, érett fehérhúsú gyümölcsök. A korty az egész szájat betölti, szinte krémes, a buborék kulturáltan aprószemű, az édesség pont annyi, hogy a gyümölcsöt felerősítse, de a frissességet ne veszélyeztesse. Még egy gyömbéres, fűszeres csavart is bemutat a korty végén. Bármilyen gyanakvóan is közelítettem hozzá, el kell ismernem, hogy a szokásos akadályokat – koncentráció hiánya, durva pezsgés, egyszerű aromatika, túlzó édesség – csont nélkül vitte. Vonzó és az ára ellenére messze nem bóvli. Erős 5 pont és 2589 Ft. Best buy. (AM)

De Stefani 0.15 Prosecco Millesimato 2021

Már megjelenésében is egyéniség (Ruinart-palack). Kirobbanóan gyümölcsös és kirobbanóan szénsavas. Hangos, lehengerlő, színes, a proseccók tukánja. Buborék tekintetében túlmozgásos, minden más szempontból viszont kiemelkedő. Természetes, nyitott, remek savakkal, szaftos korttyal, tankönyvi virágos és mandulás jegyekkel. Gyümölcsben verhetetlen, hibátlan Mariska barack imitátor. 6 pont és 5990 Ft. (AM)

Kreinbacher Rosé Brut

Alapvetően furmint és chardonnay, pinot noir és kékfrankos kiegészítéssel. Komplex, izgalmas illat, grapefruit, narancshéj, ribizli, egres. Nyomokban champagne-szerű. Szájban robbannak az ízek, feszes, kiegyensúlyozott, tömör, az alkotóelemek szépen integráltak. Jól elkészített, élvezetes, kerek egész. 7 pont és 6500 Ft. (AM)