A hősidőkből fel tudok idézni szekszárdi vörösöket, melyek kétségtelenül lenyűgöztek annak idején – Vesztergombiék 2003-as Cabernet Sauvignon Reserve-je jut elsőként eszembe, az a bor mindenkit megvett, Alföldi Merlot-tól Dagadtosig -, mégis, hosszú ideje meggyőződésem már, hogy a borvidék rossz lóra tett a bordeaux-i fajtákkal. Különösen az uralkodó merlot-val és a cabernet franc-nal: nem illenek ezek a klimatikus adottságokhoz, sem a helyi borkészítési stílushoz; boraikat én közönségesen behízelgőnek és édesnek, egyszersmind zavarbaejtően zöldnek találom.
Az olasz, esetleg spanyol kékszőlők gyakorta rusztikus karaktere jótékonyan mosná el az újvilági mázat (a Borrajongós Akovval nagy egyetértésben vallom, Szekszárd a magyar Chile), erre nekem a Heimann Sagrantino már önmagában igazolás, de úgy tűnik, hogy Bordeaux-nál maradva is létezik egy életképes lehetőség, mégpedig a malbec (csak a rend kedvéért, a bordeaux-i fajtakör hat vörös tagja a két cabernet, a merlot, a carmenére, a petit verdot és a malbec).
You must be logged in to post a comment.