Champagne-t olcsón az Auchanból

Champagne és spórolás, ennek a két szónak egy mondatban, sőt, egy lapon sem lenne szabad szerepelnie. Ahogyan az olcsó burgundi oximoron, és aki kockáztat, üres medencébe ugrik fejest, úgy aranyszabály, hogy olcsó buboréknak híg a leve. A szaksajtó legalábbis ezt sulykolja. Szerintem azért akadnak kivételek.

Az Auchan sajátmárkás kínálatában könnyen találhatunk gyöngyszemeket, főleg, ha Franciaországban élünk. Egy hatalmas vásárlóerejű áruházláncnak a világ legjobb borait készítő országban bőven van miből válogatnia. A szelekciós nyomást fokozza, hogy a válogatók és a fogyasztók is pallérozott ízléssel lökik félre a selejtet. Vagyis a brandépítésben lemaradt, ám kiváló borokat készítő borászatok, gyakran szövetkezetek, nem fognak nemet mondani, amikor a nagybani vásárló bejelentkezik 100 raklap borért. Akkor sem, ha ebben a tranzakcióban durván összemegy a haszonkulcs.

Nálunk egészen más a helyzet, a magyar fogyasztó háromszor meggondolja, hogy névtelen borászatok, ismeretlen borvidékről származó, kimondhatatlan nevű boraiért pénzt adjon. Így aztán rengeteg a beragadt évjárat, mit beragadt?, odakozmált gumiarábikum (csak példaként: a szegedi üzlet polcain per pillanat is díszlenek 2018-as provanszi és bordói rozék). A kilátástalanság olykor aztán eszement leárazásokba torkollik.

Nemrég vettünk 4 ezer forintért 2012-es Grand Cru Blanc des Blancs-t. Veuve Emille, finoman szólva sem egy világmárka, de gondoltam, ennyit meg lehet kockáztatni. Főleg, hogy az ősz folyamán egy ismerősünk a szegedi Novában Alfred Gratient lőtt 3500-ért, ami a gyanút keltő ár ellenére az egyik legjobb NV champagne volt, amit az elmúlt években ittam (normál ügymenetben közel 17.000 Ft). A Veuve Emille is hibátlanul hozta a korosabb champagne-figurát, összeérett aromák, kissé fáradtabb pezsgés, de komoly test és struktúra. Nekem megér 9000 forintot a szakadt címke, meg a szedált pezsgés.

Két nappal ezelőtt elmentünk az Auchanba karácsonyi bevásárlásra, és most hosszabb időt szántam a pezsgőszekció átböngészésére. A Varga Aranymetszésnél persze semmi nem vonzotta jobban a szemet, de józanságot erőltettem magamra és a francia választékra koncentráltam. 10.296 forintért 4 palack pezsgőt vettünk. Hazaérve kicsaptam a palackokat a teraszra hűlni, és délben, a közszolgálatiság jegyében, lelkiismeretesen megkóstoltuk őket. (Sajnos, nem tudom, hogy vajon az akciós árak csak Szegedre érvényesek-e.)

Pierre Chanau Saumur Rosé Brut

Közepes intenzitás, jó egyensúly, az ideálisnál kissé reszelősebb buborék, izgalmas, ribizlis, vegetális aromák vegyülnek a kekszes, grillázsos jegyek közé. A közepes lecsengésben kesernyével határos fanyarság. Érett, telt és kerek pezsgő. Energikus és pikáns. Érdekes játék Villány vezető fajtáját, a cabernet franc-t kikóstolni belőle. 6 pont és 2500 Ft (akcióban).

Veuve Émille Rosé Brut Champagne

Jóval intenzívebb, zamatosabb, a kötelező kekszes, vajas, grillázsos jegyek mellett epres, őszibarackos, narancsos gyümölcsösséget mutat. Tizes skálán nyolcas finomságú perlázs, a remek savak hosszan kihúzzák a lecsengést. Finom, mint egy barackkrémes macaron. 100% pinot noir. 7 pont és 3000 Ft (akcióban).

Pierre Chanau Saumur Brut

Tisztaízű, pikáns, friss és energikus. Inkább pezsgő, mint champagne. Az illatban akácvirág, mandula, a korty és a lecsengés marcipános, mandulás. Közepes intenzitás. Üdít, frissít, a hazai pezsgők átlagánál egy osztállyal magasabban játszik. Chenin blanc, chardonnay és cabernet. 2800 Ft és erős 6 pont.

Pierre Chanau Crémant de Bordeaux Brut

A ribizlis, epres pinot noir-vonal határozott kardamomos jelleggel kiegészülve. Ízgazdag, intenzív, a mezőny átlagánál magasabb lehet a dozázs és a sav is. Az összbenyomás kevésbé kifinomult, cseresebb, nyersebb és rövidebb, mint a Saumur. Semillion és cabernet franc. 5-6 pont és 2000 Ft (akciós). Az árát ez is bőven megéri.