Két magyar syrah. Vagy inkább egy shiraz és egy turán. Az első persze úgy is van elneveze – a szőlőfajta újvilági stílusban elkészített változatait takaró nevén –, na de a második…
Az Aldi saját márkás villányija immár a(z eddigi) készítő, a Csányi Pincészet nevével és címkéjével fut az üzletben. Változott a palack tartalma is: az előző évjáratok hagyományaival szakítva, a 2017-es kiadásra markánsan rányomja bélyegét a tölgyfahordó. Olyannyira, hogy helyénvaló shiraznak címkézni, ez így jobban hasonlít a dél-afrikai és chilei rokonokra, mint a francia felmenőkre. Nekem valamelyest kevésbé tetszik így, közönségesebbnek találom, a véleményemen azonban ez mit sem változtat – ez a Magyarországon stabilan kapható legjobb olcsó vörösbor. Árával ellentétben az íze viszont egyáltalán nem olcsó, és mióta év elején meglátogattuk a pincét, már azt is tudom, miért: az alapanyag bizony nem a pince alapsorozatához készül, hiába ott köt ki. Gyönyörű, bíborvörös a színe, a fajtajelleg a hordó édesfűszeres jegyei mellett is remek; kóstolva arányos, nem húz, és tartalom, erő is van benne. Hibamentes, tiszta ízű és illatú. Megkockáztatom, hogy akár öt évig is nyugodtan érlelhető. Erős 4 pont (83/100), hatalmas best buy (1000 Ft, Aldi).
You must be logged in to post a comment.